Moninaisuus

Teemaan liittyvät materiaalit

 

 

 

Moninaisuus

Kulttuurimme on moninainen. Suomen sisällä vaikkapa itäiset ja läntiset perinteet poikkeavat toisistaan. Kansalliset vähemmistömme, kuten romanit, ja alkuperäisväestömme saamelaiset ovat osa kulttuuriperintöämme. Monet kohtaamistamme lapsista omaavat monikulttuurisen taustan. Moninaisuuden huomioiva kasvatus ohjaa arvostavaan kohtaamiseen ja kulttuuriperinnön rikkauden huomioimiseen.

Avoin museo

Suomen kansallismuseon digitaaliset sisällöt kutsuvat viihtymään ja oppimaan. Koe Suomen kansallismuseo paikasta ja kellonajasta riippumatta – 24 / 7!

Changemaker

Changemaker tuottaa ja tarjoaa monipuolisia vaikuttamiseen liittyviä materiaaleja. Kaikki materiaalit ovat ilmaisia. Materiaalit ovat saatavilla myös pdf-tiedostoina sekä ruotsinkielisinä versioina.

Elävän perinnön kortit

Elävän perinnön korttisarja koostuu viidestäkymmenestä aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvästä kuvasta. Mukana on niin sienestystä, saunomista, kalakukkoa kuin kyykääkin.

Elävän perinnön oppimateriaalipaketti

Mitä on elävä perintö? Mitä sinä olet perinyt? Millaista elävää perintöä Suomessa on? Miten perinteet muuttuvat? Sivustolla pohditaan vastauksia näihin kysymyksiin.

Europeana

Europeana on digitaalista kulttuuriperintöä eurooppalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista kokoava ja tarjoava palvelu.

Heritage Hubs – videot

Heritage Hubs -hankkeessa suomalaiset, serbialaiset ja espanjalaiset nuoret tutustuivat yhteiseen eurooppalaiseen kulttuuriperintöön ja tekivät videoita heille tärkeästä kulttuuriperinnöstä.

Juhlakalenteri

Juhlakalenterista löydät tietoa sekä juhlista että paastonajoista. Kalenterissa kuvataan juhlien viettoa, perheet juhlivat - tai ovat juhlimatta - kukin omalla tavallaan!

Juhlakaruselli

Juhlakaruselli on eri aisteihin perustuva menetelmä, joka auttaa lasta kehittämään dialogitaitoja.

Kaikki kuvaa

Kaikki kuvaa -sivusto opastaa ja innostaa oman elokuvan tekemiseen.

Kalle-vaari Amerikassa

Kalle-vaari Amerikassa on esikoululaisille ja alakoululaisille tarkoitettu siirtolaisuutta käsittelevä sähköinen oppimateriaalikokonaisuus, joka rakentuu interaktiivisen lastenkirjan ympärille.

Kansainvälinen vammaisten päivä (3.12.)

Teemapäivän tehtävät nostavat esiin vammaisten oikeudet turvallisuuden, kehityksen ja ihmisoikeuksien kontekstissa ja rohkaisevat asettumaan vammaisen ihmisen asemaan.

Kieli ja identiteetti

Kieli ja identiteetti -oppimateriaali esittelee yhteensä seitsemän nykysuomalaista kirjallista identiteettiä ja pohtii, millä tavalla ja mitä ilmaisemme kielellämme.

Kohti kaikkien kaupunkia!

Osallisuustoiminnan ammattilaisille ja opettajille suunnattu käsikirja, joka tarjoaa käytännön menetelmiä lasten ja nuorten osallistamiseen kaupunki- ja ympäristösuunnitteluun.

Kulttuuri-identiteeti & kasvatus

Mikä on kulttuuri-identiteetin merkitys kasvulle ja kehitykselle? Kuinka tukea kasvattajia heidän kohdatessaan kulttuurisesti yhä moninaisemman joukon lapsia ja nuoria?

Kulttuurien törmäyksiä – minä välissä

Yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille soveltuva draamatehtävä, jossa pohditaan syvällisesti ja hyväntahtoisesti eri kulttuureja, niiden törmäyksiä ja vaikutusta rajapinnalla eläviin nuoriin

Kulttuuriperintöä vaalimassa ja tuhoamassa

Artikkelipohjainen oppimismateriaali tutustuttaa lukio-opiskelijan kulttuuriperinnön käsitteeseen, kulttuuriperinnön vaalimiseen ja siihen liittyviin uhkiin kehittäen kriittisen ajattelun taitoa.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Oletteko te seuraavat Kulttuuriympäristön tekijät? Tervetuloa osallistumaan vuosittain järjestettävään kilpailuun, joka kutsuu lapset ja nuoret esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä.

LOCUS -Luovan placemakingin työkalupakki

5-osainen työkalupakki on tarkoitettu kaikille nuorisoaktivismin, non-formaalin koulutuksen ja kulttuuriperinnön alalla toimiville organisaatioille sekä nuorten parissa työskenteleville henkilöille

Maailman terveyspäivä (7.4.)

Maailmankoulu.fi sivustolle on koottu erilaisia linkkejä ja toimintaideoita, joiden avulla maailman terveyspäivän teemoja voi käsitellä koulussa.

Minä kielenkäyttäjänä -podcast

Kaksi- tai monikielisille nuorille heidän kielellisen identiteettinsä ymmärryksen ja arvostuksen kehittämisen tueksi luotu kysymyspatteristo pienryhmäkeskusteluihin.

Monikulttuuriset juhlat

Monikulttuuriset juhlat -oppimateriaali tukee positiivista monikulttuurisuutta tutustuttamalla aktiivisen osallistumisen kautta eri uskontojen ja maailmankatsomusten tapaan viettää juhlia.

Mu kulturbiras ja -árbi

Mu kulturbiras ja -árbi lea oahppomateriála, mii sisttisdoallá 6 iešguđet viidosaš hárjehusa sámi kulturárbbi ja kulturbirrasa ipmirdeapmái ja oahppamii.

Murrepeli

Leikkimielinen tietovisa suomen murteista testaa murresanojen tietämystä ja tuntemusta.

Museoviraston Kuvakokoelmat

Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut Flickr:ssä noin 700 kuvaa 1900-luvun Suomesta koulujen käyttöön.

Muu kulttuurpiirâs já -ärbi

Muu kulttuurpiirâs já -ärbi lii máttááttâsmaterial, mii siskeeld 6 sierâlágán hárjuttâs sämmilii kulttuuräärbi já kulttuurpirrâs oppâmân.

Muu kulttuurpirrõs da -äʹrbb

Muu kulttuurpirrõs da -äʹrbb lij mättʼtem- materiaal, kååʹtt âânn seʹst 6 jeeʹresnallšem haʹrjjtõõzz säʹmmlaž kulttuurääʹrb da kulttuurpirrõõzz mättjummša.

Narrin tarinoita

Narrin tarinoissa Turun linnan Narri kertoilee keskiaikaisia kertomuksia sattumuksista Suomen eri linnoissa.

Oma kieli, oma mieli

Päiväkodeille suunnattuun somalinkieliseen julkaisuun on koottu vinkkejä helposti toteutettavista, oman äidinkielen oppimista tukevista taidetuokiosta.

Oppimateriaaleja romanikulttuurista

Romanikulttuuria voi käsitellä monella eri oppitunnilla kuten musiikin, kuvaamataidon, historian, yhteiskuntaopin tai elämänkatsomustiedon tunneilla.

Oppitunti skeittipuistossa

Skeittipuisto oppimisympäristönä auttaa oppilasta hahmottamaan ympäristöään ilmiökeskeisen oppimisen kautta.

Perintöhyrrä – keskustelun innoittaja

Työkalun avulla voit viritellä mutkatonta keskustelua kulttuuriperinnöstä tai johdatella eri-ikäisiä oppijoita syvempään pohdintaan. Perintöhyrrä on julkaistu 19 kielellä!

Polkuja kulttuuriseen kestävyyteen

Polkuja kulttuuriseen kestävyyteen – Kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristökasvatuksen menetelmiä yläkouluille on yläkoulun opettajille ja kasvattajille monialainen ilmainen opetusmateriaali.

Poron jäljillä

Poron jäljillä -nettisivu kurkistaa poronhoitokulttuurin ja sen käsityöperinteeseen tehtävien ja tarinoiden kautta.

Protesti -vastarinnan historiaa

Protesti - vastarinnan historiaa on verkkopohjainen demokratiakasvatuksen opetusmateriaali, jonka on tuottanut Suomen Rauhanpuolustajat.

Pulkka – Pohjois-Savon muisti

Pulkka-sivusto esittelee Pohjois-Savon historiaa sekä kulttuuriympäristöä tietopakettien, kuvien ja virtuaalisten museokierrosten kautta.

Rakentavaa vuorovaikutusta

Opas demokraattisen osallisuuden vahvistamiseen, vihapuheen ja väkivaltaisen radikalismin ennaltaehkäisyyn.

Rebecca viettää hanukkaa, Jasmin ramadania

Ylen Elävän arkiston videokatkelmassa juutalainen Rebecca ja islaminuskoinen Jasmin kertovat, millainen joulu on heidän näkökulmastaan, ja miten he viettävät uskonnollisia juhlia.

Romanit.fi

Romanit.fi-sivusto tarjoaa kouluille tietoa ja tehtäviä romanien historiasta, tapakulttuurista ja nykypäivästä sekä kumoaa ennakkoluuloja vaikeita aiheita kaihtamatta.

Satakieli tarinankeruumatkalla

Satakieli tarinankeruumatkalla on taideperustainen työpajapohja päiväkoti-ikäisten lasten paikallisuus-, monikulttuurisuus- ja monisukupolvisuuskasvatuksen toteuttamiseen.

Sateenkaarihistoriakuukausi

Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria LHBTIQA-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme.

Seikkailu saaristossa

Seikkailu saaristossa johdattaa kävijän neljälle interaktiiviselle koululaispolulle, jotka antavat tietoa saariston luonnosta, historiasta, perinteestä ja nykypäivästä.

Sopulipolku

Alakouluikäisille suunnatulla YK-liiton Sopulipolulla tutustutaan sovitteluun ja siihen liittyviin teemoihin toiminnallisin menetelmin.

Sukella saamelaisuuteen

Oletko kiinnostunut sukeltamaan saamelaisuuteen? Täältä löydät useita lähteitä saamelaiskulttuurista.

Suomalaiset kansallispuvut

Suomalaiset kansallispuvut -sivusto esittelee suomalaisia kansallispukuja ja tarjoaa tietoa kansallispukujen käytöstä sekä perinteestä.

Taksvärkki ry: Tehtäviä oppitunnille

Globaalikasvatuksen teemoihin liittyvät tehtävät virittävät pohtimaan ihmisoikeuksia, nuorten vaikutusmahdollisuuksia, koulutuksen merkitystä ja tasa-arvoa niin kehitysmaissa kuin Suomessakin.

Tasa-arvo

Opetushallituksen Aktiivinen ja osallistuva kansalaisuus -aihekokonaisuuden maaliskuun tehtäväpaketti antaa vinkkejä, kuinka sukupuolten välistä tasa-arvoa voi käsitellä kouluissa.

Tie romanien elämään

Tie romanien elämään -sivusto esittelee romanikulttuuria käsitöiden, pukujen ja asusteiden kautta.