Maaliskuu

Kuukauden esittely ja materiaalit

 

 

Maaliskuuhun on perinteisesti liittynyt laskiaista seuraavan paastonkauden vuoksi hyvin vähän juhlapäiviä, ellei kristittyjen vuoden suurin juhla, pääsiäinen, ole osunut maaliskuulle. Pääsiäisen paikka vaihtelee vuosittain vanhan perinteen mukaisesti kevätpäivän tasausta seuraavan uudenkuun mukaan. Uudempia tulokkaita maaliskuun kalenterissamme on kaksi naisiin liittyvää päivää: kansainvälinen naistenpäivä sekä Minna Canthin päivä.

Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailu

XR-museon Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailussa oppilas pääsee tutustumaan virtuaalisessa museoympäristössä monenlaisiin teksteihin. 5.-9.-luokkalaisille sopivat tehtävät kehittävät monilukutaitoa.

Meidän pihan muodonmuutos (nurkantakana.fi)

Mitä tapahtuu, kun joukko alakoululaisia lähtee kehittämään koulunsa pihamaata omin voimin ja nollabudjetilla? Keveähkö malli vaatii ennen kaikkea mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja rutkasti intoa.

Minna Canth

Minna Canthin elämäntyöstä kertovan www-sivuston kautta voi tutustua merkittävän suomalaisen naiskirjailijan elämään ja tuotantoon.

Ruokatieto: Pääsiäinen

Ruokatieto.fi-sivusto esittelee pääsiäisen viettotapoja ja siihen kuuluvien juhlaruokien perinteitä.

Tasa-arvo

Opetushallituksen Aktiivinen ja osallistuva kansalaisuus -aihekokonaisuuden maaliskuun tehtäväpaketti antaa vinkkejä, kuinka sukupuolten välistä tasa-arvoa voi käsitellä kouluissa.

Uskontokalenteri

Uskontokalenteri esittelee perinteisten suomalaisten ja luterilaisten juhlapyhien lisäksi islamin, juutalaisuuden sekä katolisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä.

Vuotuisjuhlat: Pääsiäinen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran pääsiäisaiheinen tietopaketti vie juhla-ajan suomalaisiin perinteisiin arkistonäytteiden ja tehtävien kautta.

Maaliskuu ennen vanhaan

maaliskuu-letitys

Maaliskuun odotettiin “näyttävän maata” eli merkkejä keväästä. Esimerkiksi varisten saapuminen maaliskuussa oli varma kevään merkki. Suojasäiden ja sumujen avulla puolestaan ennustettiin tulevaa kesää. Pääsiäistä edeltävä paastonaika oli rauhallista työn teon aikaa, jolloin ei remuttu eikä suuremmin juhlittu.

Maaliskuusta sanottua

Jos maaliskuu syntyy perjantaina on kolme kylmää kuukautta.

- Muurla

Maaliskuussakin viäl lasten peukaloo paleltaa.

- Hyvinkää

Jos helmikuu helpottaa, kyllä maaliskuu maksaa.

- Elimäki

Lähde: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto