Perinteet ja sukupolvien vuorovaikutus

Kuukauden esittely ja materiaalit

 

 

 

Perinteet ja sukupolvien vuorovaikutus

Eri kansoilla, maakunnilla, alueilla, suvuilla ja perheillä on omia perinteisiä tapoja, joita pidetään arvossa. Perinteiden välittyminen on keskeinen osa lapsen identiteetin kehittymistä ja tätä kautta hänen hyvinvointiaan.

Koulujen ja päiväkotien arjessa on hyvä huomioida lasten ja nuorten kodit ja sukulaiset sukupolvien vuorovaikutuksen näkökulmasta. Erilaiset vanhempien, isovanhempien tai muiden sukulaisten kanssa suoritetut tehtävät ovat monen lapsen ja nuoren mielestä kiinnostavia ja mieleenpainuvia. Vanhemmat ja isovanhemmat voidaan myös kutsua mukaan lasten ja nuorten arkeen koulussa tai päiväkodissa.

Myös vaikealla perinnöllä on rooli kulttuuriperintökasvatuksessa: mitä voimme oppia menneisyydestä?

1918 Minä olin siellä

1918. Minä olin siellä. Elämää sodan aikana on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Svenska litteratursällskapet i Finlandin tuottama oppimisaineisto vuoden 1918 tapahtumista.

7 veljestä

7 veljestä on verkkojulkaisu, joka tuo Aleksis Kiven 150-vuotiaan romaanin Seitsemän veljestä kaikkien ulottuville myös sähköisesti.

Aallon kylässä

Aallon kylässä -mobiiliopas johdattaa noin 2,5 kilometrin mittaiselle matkalle halki Jyväskylän rakennetun historian.

Aboa Vetus & Ars Nova -museo

Historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Nova tarjoaa monipuolista nähtävää ja tekemistä koululaisille ja päiväkoti-ikäisille.

Aikamatka arkeen

Aikamatka arkeen -artikkeli- ja radiosarja tarkastelee ihmisen jokapäiväisen elämää ja arkiaskareiden kautta, miten Suomesta tuli moderni jälkiteollinen Suomi.

Aikamatka arkeen: Joulunvietto

Aikamatka arkeen -radiosarjan neljännen osan aiheena on joulunvietto. Ohjelmassa keskustellaan perinteisistä suomalaisista joulunviettotavoista ja niiden muuttumisesta.

Aikamatka arkeen: vapaa-aika ja mökkeily

Aikamatka arkeen -radiosarjan kuudennen osan aiheena on vapaa-aika ja mökkeily. Sivusto käsittelee vapaa-aikaan ja erityisesti mökkeilyyn liittyviä perinteitä ja niiden muutoksia.

Aikamatkaajat

Mediataitoviikon Suomi 100 -materiaalissa tarkastellaan paikan ja ajan muutosta. Ihmisten elinympäristö muuttuu jatkuvasti, ja media tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia tämän kehityskulun ymmärtämiseen.

Äitienpäivä

Ylen sivusto esittelee äitienpäivän perinteitä ja sisältää linkkejä päivään sopiviin videokatkelmiin.

Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailu

XR-museon Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailussa oppilas pääsee tutustumaan virtuaalisessa museoympäristössä monenlaisiin teksteihin. 5.-9.-luokkalaisille sopivat tehtävät kehittävät monilukutaitoa.

Avoin museo

Suomen kansallismuseon digitaaliset sisällöt kutsuvat viihtymään ja oppimaan. Koe Suomen kansallismuseo paikasta ja kellonajasta riippumatta – 24 / 7!

Elävä keskiaika

Elävä keskiaika -sivuston kirjastoon on koottu artikkeleita sekä linkkejä hyville keskiaika-aiheisille sivuille.

Elävän perinnön kortit

Elävän perinnön korttisarja koostuu viidestäkymmenestä aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvästä kuvasta. Mukana on niin sienestystä, saunomista, kalakukkoa kuin kyykääkin.

Elävän perinnön oppimateriaalipaketti

Mitä on elävä perintö? Mitä sinä olet perinyt? Millaista elävää perintöä Suomessa on? Miten perinteet muuttuvat? Sivustolla pohditaan vastauksia näihin kysymyksiin.

Erkkolan etävierailu

XR-museohankkeen Erkkolan etävierailussa monilukutaito harjoittuu virtuaalisessa museoympäristössä. Tarjolla valmiita kysymyksiä tarkkailun, luetun ymmärtämisen ja luovuuden taitojen kehittämiseen.

Esineiden evoluutio -työpaja

Alakouluikäisille oppilaille sopiva työpaja, jossa tutustutaan esineiden kehitykseen ja teknologian mahdollisuuksiin. Vaatii vetäjältä ainakin pientä vanhojen tavaroiden kokoelmaa.

Europeana

Europeana on digitaalista kulttuuriperintöä eurooppalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista kokoava ja tarjoava palvelu.

Gallen-Kallelan valokuvakokoelma

Gallen-Kallelan valokuvakokoelmasta on julkaistu yli 400 digitoitua valokuvaa vapaaseen käyttöön kouluille ja muille taidekasvatuksesta ja historiasta kiinnostuneille.

Haltijan kuiskaus

Haltijan kuiskaus -aktiviteettikortit, joiden pedagogisena tavoitteena on herättää kiinnostusta suomalaista luontoa ja vanhoja uskomuksia kohtaan monesta eri näkökulmasta.

Heritage Hubs – videot

Heritage Hubs -hankkeessa suomalaiset, serbialaiset ja espanjalaiset nuoret tutustuivat yhteiseen eurooppalaiseen kulttuuriperintöön ja tekivät videoita heille tärkeästä kulttuuriperinnöstä.

Inkeri ja inkeriläisyys

Inkeri ja inkeriläisyys on monimediainen e-oppimateriaali, joka lisää ymmärrystä inkeriläisten historiasta ja kulttuurista.

Inkoon kulttuuripolku

Inkoon kulttuuriympäristössä seikkaileva polku vie oppilaita syvemmälle heidän koti- ja lähiseutunsa historiaan ja sen eri vaiheisiin.

Järjestä tarinapaja

Tarinat välittävät tunteitamme, ne kaikille tutut naurut ja itkut, toiveet ja pelot. Jokaisella meillä on tarina kerrottavana ja tarinoissa kohtaamme toisemme. Mitä tarinoita kerrotaan kouluissa?

Juhlakalenteri

Juhlakalenteri on verkkojulkaisu, joka esittelee – SKS:n arkiston vanhaa ja uutta aineistoa hyödyntäen – pääsiäisen, vapun, juhannuksen, kekri/halloweenin, itsenäisyyspäivän ja joulun viettoa.

Juhlakaruselli

Juhlakaruselli on eri aisteihin perustuva menetelmä, joka auttaa lasta kehittämään dialogitaitoja.

Kalevalan kankahilla

Kalevala-aiheinen oppimispeli vie nimensä mukaisesti Kalevalan kankahille ja esittelee eepoksen syntyhistoriaa, taustaa, keskeisiä henkilöitä ja tapahtumia.

Kalevalan kulttuurihistoria

Kalevalan kulttuurihistoria -sivuston tarkoituksena on esitellä Kalevalan tulkintoja sekä niiden aatteellisia taustoja ja vaikutteita.

Kalle-vaari Amerikassa

Kalle-vaari Amerikassa on esikoululaisille ja alakoululaisille tarkoitettu siirtolaisuutta käsittelevä sähköinen oppimateriaalikokonaisuus, joka rakentuu interaktiivisen lastenkirjan ympärille.

Kauppakadun laudatur

Keski-Suomen museon tuottama Kauppakadun laudatur -sivusto vie Jyväskylän pääkadun värikkäisiin vaiheisiin kuvakertomusten, karttojen ja julkisivupiirrosten kautta.

Kaupunkisinfonia

Vuoden aikana oppilaat ympäri Suomea tekevät Kaupunkisinfonioita omasta kotipaikkakunnastaan. Tavoitteena on taltioida sitä, miltä satavuotias Suomi näyttää.

Kävelykutsu

Läsnäoleva ja rauhoittava kävelyharjoitus eri-ikäisten oppilaiden kanssa, jota voi soveltaa monipuolisesti.

Kekrin vietto (Lokakuu)

Kekri-sivusto tarjoaa sekä päiväkoti-, peruskoulu- että lukiokäyttöön sopivia valmiita opetusmateriaaleja, jotka kuljettavat juhlaperinteen historiaan.

Kestävä kehitys käsityön opetuksessa

Sivulle on koottu useiden eri tahojen parhaita tehtäviä kestävän kehityksen opetukseen käsityön näkökulmasta. Materiaalissa käsitellään sekä tekstiilityön että teknisen työn työtapoja.

Kirjaston tarina (dokumetti 28min)

Kirjaston tarina on dokumentti, joka on tuotettu kunnianosoituksena kirjastoille. Dokumentissa kuullaan otteita yleisten kirjastojen vaiheista aina 1700-luvun lopulta nykypäivään.

Kohti kaikkien kaupunkia!

Osallisuustoiminnan ammattilaisille ja opettajille suunnattu käsikirja, joka tarjoaa käytännön menetelmiä lasten ja nuorten osallistamiseen kaupunki- ja ympäristösuunnitteluun.

Koulurauha

Koulurauhan virallisille internetsivuille on koottu tietoa Koulurauhasta sekä toimintaideoita teemaan liittyen.

Kulttuuri-identiteeti & kasvatus

Mikä on kulttuuri-identiteetin merkitys kasvulle ja kehitykselle? Kuinka tukea kasvattajia heidän kohdatessaan kulttuurisesti yhä moninaisemman joukon lapsia ja nuoria?

Kulttuurien törmäyksiä – minä välissä

Yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille soveltuva draamatehtävä, jossa pohditaan syvällisesti ja hyväntahtoisesti eri kulttuureja, niiden törmäyksiä ja vaikutusta rajapinnalla eläviin nuoriin

Kulttuuriperintöä vaalimassa ja tuhoamassa

Artikkelipohjainen oppimismateriaali tutustuttaa lukio-opiskelijan kulttuuriperinnön käsitteeseen, kulttuuriperinnön vaalimiseen ja siihen liittyviin uhkiin kehittäen kriittisen ajattelun taitoa.

Kulttuuriperintöni-portfolio

Kulttuuriperintöni-portfolioon kootaan tehtäviä, jotka kattavat laajan kirjon kulttuuriperinnön osa-alueita. Portfolio mahdollistaa monipuolisen ilmaisun ja erilaiset opinnäytteet.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Oletteko te seuraavat Kulttuuriympäristön tekijät? Tervetuloa osallistumaan vuosittain järjestettävään kilpailuun, joka kutsuu lapset ja nuoret esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä.

Kulturarvssnurran

Med hjälp av verktyget kan du leda ett okomplicerat samtal om kulturarv eller
leda elever i olika åldrar till en djupare reflektion.

Kynällä kyntäjät

Miten ihmiset oppivat kirjoittamaan, kun koululaitosta ei ollut? Millaisista asioista monella oli niin palava halu kirjoittaa? Tutustu itseoppineiden kansanihmisten teksteihin vuosilta 1664–1918.

Live Lemminkäinen

Live Lemminkäinen -video tuo Kalevalan sankarin mukaansa tempaavan tarinan tähän päivään maailmankuulun Nightwishin musiikin, kiehtovien piirroskuvien ja runojen avulla.

Lottamuseon Rauhan 1944 jälkeen -verkkopalvelu

Lottamuseo ja Sotamuseo ovat tuottaneet yhteistyössä Rauhan 1944 jälkeen -verkkopalvelun, jossa käsitellään laajasti ja kattavasti välirauhansopimuksen vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan.

Löytöretki keskiajan Pohjanmaalle

KulturÖsterbotten ja Vandring genom medeltidens Österbotten -hanke on julkaissut Youtubessa viidestä lyhytelokuvasta koostuvan elokuvasarjan, joka kertoo Pohjanmaan värikkäästä keskiajasta.

Maiseman kertojat

Työpajassa ohjataan parit tai pienryhmät pohtimaan läheistä kulttuuriympäristöä mielikuvituksellisten videohaastatteluiden kautta.

Metsäkansan ruokaperinne

Mitä syötiin itäsuomalaisten metsätyöläisten ruokapöydässä ennen toista maailmansotaa? Millaisia taitoja tarvittiin, jotta ison perheen sai ruokittua Kainuun ja Pohjois-Savon syrjäisissä korvissa?

Metsäpelit -metsäaiheiset pelit netissä

Metsäpelit.fi on metsäteemaisten pelien koti. Sivustolle tuotetaan useita minipelejä ja myös oman metsäaiheisen pelin pääsee sivustolle lataamaan muiden pelattavaksi.

Mikä on tonttu?

Videolla kerrotaan tontun alkuperästä. Mistä sana tulee ja mikä on ollut tontun merkitys ihmisille entisaikoina.