Toukokuu

Kuukauden esittely ja materiaalit

 

 

 

Toukokuu on monien keväisten juhlien aikaa. Kuukausi alkaa vapun vietolla ja monissa kouluissa kevätlukukausi huipentuu kevätjuhlaan touko-kesäkuun vaihteessa. Toukokuussa juhlitaan lisäksi esimerkiksi äitejä, suomalaisuutta ja eurooppalaisuutta. Museopäivän aikaan päiväkodeissa ja kouluissa valitaan usein kevätretkikohteeksi museo. Suomalaisessa kalenterissa toukokuussa muistellaan kuukauden loppupuolella myös sodissa kaatuneita sekä helatorstaina Jeesuksen taivaaseenastumista.

Äitienpäivä

Ylen sivusto esittelee äitienpäivän perinteitä ja sisältää linkkejä päivään sopiviin videokatkelmiin.

Askarteluvinkit

Hoitopaikka.net-sivustolle on kerätty eri vuotuisjuhliin ja kuukausiin sopivia askarteluvinkkejä aina uudestavuodesta pääsiäiseen, äitien- ja isänpäivään sekä jouluun.

Keväiset sanapelit

KEVÄISET SANAPELIT
Sananselityspelit, sanansaalistus, sanasokkelo, tavupelit ja anagrammit – Keväiset sanapelit -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja.

Maailman terveyspäivä (7.4.)

Maailmankoulu.fi sivustolle on koottu erilaisia linkkejä ja toimintaideoita, joiden avulla maailman terveyspäivän teemoja voi käsitellä koulussa.

Meidän pihan muodomuutos

Mitä tapahtuu, kun joukko alakoululaisia lähtee kehittämään koulunsa pihamaata omin voimin ja nollabudjetilla? Keveähkö malli vaatii ennen kaikkea mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja rutkasti intoa.

Romanit.fi

Romanit.fi-sivusto tarjoaa kouluille tietoa ja tehtäviä romanien historiasta, tapakulttuurista ja nykypäivästä sekä kumoaa ennakkoluuloja vaikeita aiheita kaihtamatta.

Ruokatieto: Vappu

Ruokatieto.fi esittelee vapun juhlinnan historiaa aina keskiajalta nykypäivään ja tarkastelee samalla myös juhlan ruokaperinteitä.

Taidetta salaisessa puutarhassa

Raumalaisia kouluja oli mukana luomassa yhteisöllistä Tunne + Tila –ympäristötaideteosta autioituneen Sepän talon puutarhaan. Monen tahon yhteistyö toteutettiin talkoomeiningillä.

Uskontokalenteri

Uskontokalenteri esittelee perinteisten suomalaisten ja luterilaisten juhlapyhien lisäksi islamin, juutalaisuuden sekä katolisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä.

Veteraanien perintö

Veteraanien perintöä esittelevä sivusto tuo laajasti esille Suomen itsenäisyyden säilymiseen vaikuttaneita tekijöitä.

Veteraaniperinne

Veteraaniperinteen portaaliin kootaan tietoja muun muassa arkistoista, perinnetiloista ja museoista sekä viime sotiimme liittyvistä muistomerkeistä.

 

Toukukuu ennen vanhaan

toukokuu2

Toukokuu on saanut suomalaisen nimensä toukotöistä. Toukotöihin kuuluvat viljapellon kyntäminen ja kylväminen. Näiden kesän alun töiden onnistuminen oli ensiarvoisen tärkeää koko tulevan kesän työmäärän ja tulevan sadon kannalta.

 

Toukokuusta sanottua

Koko luonto nyt virkoopi,
Meri maa ja taivas ihastuupi.
Iloitkoon siis vanha ja nuori.
Linnut laulavat ja maa on tuore.
Kylve ja älä yrttejä säästä,
älä kädestä ja käsivarresta verta päästä.

Mikael Agricola: Rucouskirja