Syyskuu

Kuukauden esittely ja materiaalit

 

 

 

Vaikka syyskuu on keskimääräisesti lämpimin kuukausi maapallolla, Suomessa varustaudutaan jo tulevaan ja hiljalleen kylmenevään syksyyn. Valoisasta alkusyksyn kuukaudesta kannattaa ottaa ilo irti ja lähteä vaikkapa ulos oppimaan syksyiseen säähän. Syyskuu on sopiva retkeilykuukausi, jolloin voi tutustua lähiseudun kulttuuri- ja luontotarjontaan. Erityisiä merkkipäiviä syyskuussa on mm. yrittäjän päivä.

Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailu

XR-museon Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailussa oppilas pääsee tutustumaan virtuaalisessa museoympäristössä monenlaisiin teksteihin. 5.-9.-luokkalaisille sopivat tehtävät kehittävät monilukutaitoa.

Kansainvälinen lukutaitopäivä (8.9.)

Maailmankoulu.fi-sivuilta löytyy kirjavinkkejä monikulttuurisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja muihun globaalikasvatuksellisiin teemoihin liittyen sekä linkkejä lukutaitoa käsitteleviin materiaaleihin.

Katso kaleidoskooppiin

Katso kaleidoskooppiin on yrittäjyyskasvatuksen opetusmateriaali yläkoulun viimeisille luokille.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Oletteko te seuraavat Kulttuuriympäristön tekijät? Tervetuloa osallistumaan vuosittain järjestettävään kilpailuun, joka kutsuu lapset ja nuoret esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä.

Maailman rauhan päivä (21.9.)

Maailmankoulu.fi-sivustolta löytyy toimintaideoita ja linkkivinkkejä maailman rauhan päivän viettoon kouluissa ja päiväkodeissa.

Meidän pihan muodonmuutos (nurkantakana.fi)

Mitä tapahtuu, kun joukko alakoululaisia lähtee kehittämään koulunsa pihamaata omin voimin ja nollabudjetilla? Keveähkö malli vaatii ennen kaikkea mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja rutkasti intoa.

Metsis-kerhon ohjaajan opas

Alakouluikäisille suunnatussa Metsis-kerhossa liikutaan luonnossa ja tutustutaan lähiympäristöön toiminnallisten tehtävien kautta.

Opimuseossa.fi

Opimuseossa.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa ideoita mediakasvatukseen museoissa. Sivusto kokoaa linkkejä museoiden avoimiin kulttuuriaineistoihin, verkkonäyttelyihin ja pelillisiin sisältöihin.

Read Hour: tunti, jolloin koko Suomi lukee

Read Hour juhlii lukemista YK:n lukutaitopäivänä 8.9. klo 19–20. Tänä vuonna Read Hour -tunnin aikana luetaan ja kuunnellaan teoksia, joista välittyy rauhan ja ystävyyden sanoma.

Uskontokalenteri

Uskontokalenteri esittelee perinteisten suomalaisten ja luterilaisten juhlapyhien lisäksi islamin, juutalaisuuden sekä katolisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä.

Yrittäjän päivä (5.9.)

Yrittäjän päivän nettisivuille on koottu toimintaideoita ja linkkejä, joiden avulla yrittäjyyttä voi käsitellä luontevasti osana opetusta.

Syyskuu ennen vanhaan

syyskuu-poimintaSyksyllä alettiin valmistautua tulevaan talveen, minkä vuoksi monet syyskuuhun liittyvät vanhat sanonnat kytkeytyvät tulevien kuukausien säihin. Talven säitä ennustettiin ukonilmoista, yllättävistä pakkasista tai tähdistä. Syyskuussa viimeisteltiin myös sadonkorjuuta, joskin viljan täytyi olla kaikilta osin valmista elokuun loppuun mennessä.

Lähteet: Kustaa Vilkuna. Vuotuinen ajantieto. Otava; Vanhat merkkipäivät. SKS.

Syyskuusta sanottua

Syyskuu syksyn tuo.

Jos pajun juuret jäätyvät syykuussa, ovat ne marraskuussa sulat.

- Kangasniemi

Aleksanterinpäivä on perunannostopäivä.

- Kankaanpää

Mikkelinä palkollisetkin ajoivat selkähevosilla kirkkoon.

- Forssa

Syyskuussa kun lehti lähtee, niin maaliskuussa keli loppuu.

- Rantsila

Lähde: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto