Huhtikuu

Kuukauteen liittyvät materiaalit

 

 

 

Huhtikuulle sijoittuu muutamia juhla- ja merkkipäiviä. Niistä uusin on romanien kansallispäivä, joka on näkynyt kalentereissa vuodesta 2014 alkaen. Huhtikuussa on kaksi kirjallisuuteen liittyvää päivää, joista Mikael Agricolan päivänä keskitytään suomen kieleen sekä kirjallisuuteen, ja maailman kirjan päivänä puolestaan kirjallisuuteen kansainvälisesti. Toinen kansainvälinen muistopäivä on 18.4. vietettävä maailmanperinnön päivä. Kuun lopulla on kansallinen veteraanipäivä, jolloin on hyvä muistuttaa oppilaita veteraaneihin liittyvästä kansallisesta perinnöstämme.

Elävä perintö

Museoviraston ylläpitämä Elävä perintö -sivusto esittelee aineetonta ja elävää kulttuuriperintöä.

Keväiset sanapelit

KEVÄISET SANAPELIT
Sananselityspelit, sanansaalistus, sanasokkelo, tavupelit ja anagrammit – Keväiset sanapelit -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja.

Kulttuuriperintö

Opetushallituksen laatima oppimateriaali sisältää tietoa, tehtäviä ja toimintaideoita kulttuuriperinnön havainnoimiseen ja oppilaiden kulttuuri-identiteetin rakentamiseen.

Lukuviikko (huhtikuu)

Lukuviikolla Lukukeskus innostaa kouluja ja kirjastoja tapahtumien järjestämiseen ja tarjoaa oppituntivinkkejä ja tietoa lukemisesta.

Maailman terveyspäivä (7.4.)

Maailmankoulu.fi sivustolle on koottu erilaisia linkkejä ja toimintaideoita, joiden avulla maailman terveyspäivän teemoja voi käsitellä koulussa.

Meidän pihan muodomuutos

Mitä tapahtuu, kun joukko alakoululaisia lähtee kehittämään koulunsa pihamaata omin voimin ja nollabudjetilla? Keveähkö malli vaatii ennen kaikkea mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja rutkasti intoa.

Realismin värejä ja sävyjä

Realismin värejä ja sävyjä -oppimistehtävät vievät tutustumisretkelle suomalaiseen 1880–1890-lukujen realismiin ja naturalismiin Minna Canthin, Juhani Ahon ja Teuvo Pakkalan teosten kautta.

Romanien reitit

Romanien reitit -aineisto haastaa kohtaamaan omat tietonsa, asenteensa ja ennakkoluulonsa.

Romanit.fi

Romanit.fi-sivusto tarjoaa kouluille tietoa ja tehtäviä romanien historiasta, tapakulttuurista ja nykypäivästä sekä kumoaa ennakkoluuloja vaikeita aiheita kaihtamatta.

Taidetta salaisessa puutarhassa

Raumalaisia kouluja oli mukana luomassa yhteisöllistä Tunne + Tila –ympäristötaideteosta autioituneen Sepän talon puutarhaan. Monen tahon yhteistyö toteutettiin talkoomeiningillä.

Tie romanien elämään

Tie romanien elämään -sivusto esittelee romanikulttuuria käsitöiden, pukujen ja asusteiden kautta.

Tulevaisuuspäivä

Tulevaisuuspäivän tavoitteena on tehdä tulevaisuusajattelua tutummaksi ja mahdollistaa laadukkaiden tulevaisuuskeskustelujen käyminen

Uskontokalenteri

Uskontokalenteri esittelee perinteisten suomalaisten ja luterilaisten juhlapyhien lisäksi islamin, juutalaisuuden sekä katolisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä.

Valistunut kuluttaja ja lähiympäristö

Opetushallituksen aktiivinen ja osallistuva kansalaisuus -aihekokonaisuuden Valistunut kuluttaja ja lähiympäristö -tehtäväpaketissa perehdytään kuluttajaa ja lähiympäristöä koskeviin teemoihin.

Veteraanien perintö

Veteraanien perintöä esittelevä sivusto tuo laajasti esille Suomen itsenäisyyden säilymiseen vaikuttaneita tekijöitä.

Veteraaniperinne

Veteraaniperinteen portaaliin kootaan tietoja muun muassa arkistoista, perinnetiloista ja museoista sekä viime sotiimme liittyvistä muistomerkeistä.

Huhtikuu ennen vanhaan

huhtikuu-kirjat

Kuukauden arvellaan saaneen nimensä havupuukaskesta eli huhdasta, joka kaadettiin keväällä. Huhtikuu oli kevään tulon ja kesän ennustamisen aikaa. Vanha kansa vietti huhtikuussa mm. aprillipäivää (1.4.), suviöitä (12-14.4) sekä apostoli Markuksen muistopäivää (23.4.)

Huhtikuusta sanottua

Huhtikuusta puoli suksin, puoli venehin.

- Kuopion mlk

Jos huhtikuuslla tarkenee paitahihasillaan, niin heinäkuulla tarvitsee kintaat.

- Honkajoki

Ei hullukaan huhtikuulla kylvä.

- Mouhijärvi

Lähde: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto