Joulukuu

Kuukauden esittely ja materiaalit

 

 

 

Joulukuu on monenlaisten juhlien ja teemapäivien kuukausi. Monissa päiväkodeissa ja kouluissa huomio keskittyy juhlien osalta itsenäisyyspäivään ja jouluun. Joulukuussa vietetään kuitenkin myös esimerkiksi Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää (8.12) sekä kansainvälistä ihmisoikeuksien päivää (10.12). Nämäkin teemapäivät kannattaa huomioida opetuksessa.

Joulun alla oppilaat on hyvä herättää pohtimaan joulua kestävän kehityksen näkökulmasta. Voitte yhdessä pohtia, millaiset lahjat ovat ympäristöystävällisiä tai miten jokavuotisia jouluperinteitämme voi viettää ympäristöystävällisemmin.

Viettävätkö oppilaasi muiden kulttuurien tai uskontojen juhlia? Sivustolle on koottu linkkejä myös muiden kulttuurien vuotuisiin juhliin, jotka sijoittuvat kalenterissamme joulukuulle.

Joulukausi alkaa marras-joulukuun vaihteessa. Se on monissa kaupungeissa myös joulukadunavajaisten aikaa. Esimerkiksi Helsingin Aleksanterinkatu on kuuluisa jouluvaloistaan. Tiettävästi jo vuonna 1930 Senaatintorille pystytettiin sähkökynttilöillä koristeltu kuusi. Myös pikkujoulujen viettäminen alkaa yleensä kuun vaihteessa. Pikkujoulujen vietto alkoi vakiintua Suomessa vasta 1900-luvun puolivälissä. Myös monissa päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla vietetään pikkujouluja ja valmistaudutaan joulunviettoon. Joulukuu on hyvää aikaa kutsua myös vanhempia ja isovanhempia vierailuille päiväkoteihin ja kouluihin.

Aikamatka arkeen: Joulunvietto

Aikamatka arkeen -radiosarjan neljännen osan aiheena on joulunvietto. Ohjelmassa keskustellaan perinteisistä suomalaisista joulunviettotavoista ja niiden muuttumisesta.

Aineettomien lahjojen joulupolku

Aineettomien lahjojen joulupolku -materiaali sisältää ohjeet ympäristökasvatusaiheisen joulupolun rakentamiseen päiväkotiin tai kouluun.

Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailu

XR-museon Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailussa oppilas pääsee tutustumaan virtuaalisessa museoympäristössä monenlaisiin teksteihin. 5.-9.-luokkalaisille sopivat tehtävät kehittävät monilukutaitoa.

Ihmisoikeudet.net

Ihmisoikeudet.net-sivustolle on koottu laajasti tietoa ihmisoikeuksista.

Kansainvälinen vammaisten päivä (3.12.)

Teemapäivän tehtävät nostavat esiin vammaisten oikeudet turvallisuuden, kehityksen ja ihmisoikeuksien kontekstissa ja rohkaisevat asettumaan vammaisen ihmisen asemaan.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Oletteko te seuraavat Kulttuuriympäristön tekijät? Tervetuloa osallistumaan vuosittain järjestettävään kilpailuun, joka kutsuu lapset ja nuoret esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä.

Mikä on tonttu?

Videolla kerrotaan tontun alkuperästä. Mistä sana tulee ja mikä on ollut tontun merkitys ihmisille entisaikoina.

Pieni YK-kirja

Pieni YK-kirja sisältää lyhyitä lukuosioita sekä yhteistyön, turvallisuuden, hyvinvoinnin ja ihmisoikeuden teemoihin sopivia leikkivinkkejä ja puuhatehtäviä.

Rebecca viettää hanukkaa, Jasmin ramadania

Ylen Elävän arkiston videokatkelmassa juutalainen Rebecca ja islaminuskoinen Jasmin kertovat, millainen joulu on heidän näkökulmastaan, ja miten he viettävät uskonnollisia juhlia.

SIbelius.fi

Jean Sibelius -sivusto sisältää laajan esittelyn säveltäjän elämästä ja hänen kodistaan Ainolasta.

Tonttukoulu

Tonttukoulun keskeisenä ajatuksena on suomalaiseen jouluperinteeseen tutustuminen toiminnallisten pajojen kautta.

Uskontokalenteri

Uskontokalenteri esittelee perinteisten suomalaisten ja luterilaisten juhlapyhien lisäksi islamin, juutalaisuuden sekä katolisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä.

Vuotuisjuhlat: Joulu

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran jouluaiheinen vuotuisjuhlapaketti kertoo suomalaiseen joulunaikaan liittyvistä perinteistä kekristä Nuutin päivään.

Joulukuu ennen vanhaan

joulukuuJoulukuuta nimitettiin vielä 1700-luvulla talvikuuksi. Varhaisimman maininnan joulukuusta arvellaan olevan Turun piispa Johannes Gezeliukselta 1660-luvulta. Joulun vieton merkityksen kasvaessa nimi vaihdettiin joulukuuksi. Sana joulu on lainasana muinaisruotsalaisesta sanasta jól (nyk. jul).  Kristillisiin joulunviettotapoihin yhdistyi myös monia sadonkorjuujuhlien tapoja ja juhlia. Näillä perinteillä on ollut hyvä säilymismahdollisuus joulun yhteydessä.

Vuoden pimein aika sopi ennen vanhaan hyvin juhlimiseen ja lepäämiseen, sillä esimerkiksi sähkövalaistusta ei ollut. Maataloudessakin tehtiin huomattavasti vähemmän työtä kuin kevät- kesä ja syksykuukausina.

Joulukuusta sanottua

Kirkas tähtitaivas jouluyönä peltojen päällä suo seuraavana syksynä hyvän viljasadon.

- Pohjois-Pohjanmaa

Kylmä ja luminen joulukuu tekee hyvän talven.

- Turku

Kesäkuukausien sää ennustetaan talvikuukausien säistä; millaista on joulukuussa, sellaista on kesäkuussa, millaista on tammikuussa, sellaista heinäkuussa.

- Kuusamo

Lähde: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto