Rakennus- ja luonnonperintö

Teeman esittely ja materiaalit

 

 

 

Rakennus- ja luonnonperintö

Ympäristöä täytyy määrätietoisesti pyrkiä säilyttämään, jotta se säilyy. Rakennettu ympäristö viestii oman aikansa arvoista ja yhteiskunnallisesta tilanteesta ja sillä on myös esteettistä arvoa.

Luonnonperintökohteet voivat olla poikkeuksellisen kauniita maisemia tai vaikkapa jonkin uhanalaisen lajin elinalue. Luonnonperintökohteet voivat myös esimerkiksi kertoa jostain maapallon historian kehitysvaiheesta. Tällaiset kohteet ovat mittaamattoman arvokkaita. Luonnonperintökohteissa tapahtuva opetus on ympäristökasvatusta parhaimmillaan.

Aallon kylässä

Aallon kylässä -mobiiliopas johdattaa noin 2,5 kilometrin mittaiselle matkalle halki Jyväskylän rakennetun historian.

Aikamatkalla Suomessa -liikenneväylien tarina

”Aikamatkalla Suomessa: liikenneväylien tarina” -tarinakartta esittelee Liikenneviraston arvokohteiksi nimeämiä museoteitä, majakoita, siltoja ja kanavia. Mukaan on otettu myös väylämuseot ja museot.

Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailu

XR-museon Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailussa oppilas pääsee tutustumaan virtuaalisessa museoympäristössä monenlaisiin teksteihin. 5.-9.-luokkalaisille sopivat tehtävät kehittävät monilukutaitoa.

Ampiainen

Ampiainen-materiaali antaa vinkkejä ja välineitä muotoilun ja arkkitehtuurin parissa työskentelyyn.

Avoin museo

Suomen kansallismuseon digitaaliset sisällöt kutsuvat viihtymään ja oppimaan. Koe Suomen kansallismuseo paikasta ja kellonajasta riippumatta – 24 / 7!

Changemaker

Changemaker tuottaa ja tarjoaa monipuolisia vaikuttamiseen liittyviä materiaaleja. Kaikki materiaalit ovat ilmaisia. Materiaalit ovat saatavilla myös pdf-tiedostoina sekä ruotsinkielisinä versioina.

Eräkerhon ohjaajan opas

Eräkerhon tavoitteena on kannustaa nuoria liikkumaan luonnossa nauttien sen tarjoamista monipuolisista antimista ja harrastusmahdollisuuksista.

Eräkulttuuriohjelma

Eräkummitoiminnassa pyrimme tukemaan ajatusta, että lapset viedään luokasta luontoon oppimaan, näkemään ja saamaan kokemuksia.

Europeana

Europeana on digitaalista kulttuuriperintöä eurooppalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista kokoava ja tarjoava palvelu.

Globaalin kuluttajan foorumi

Yläkoulu- ja lukioikäisille suunnatulla Globaalin kuluttajan foorumilla tarkastellaan kuluttamisen vaikutuksia ympäristöön sekä ihmisiin ja nostetaan esiin maailmantalouden ongelmakysymyksiä.

Globalis – tietoa maailman tilasta

Globalis on interaktiivinen tietokanta, joka sisältää maatietoutta, tilastoja inhimillisestä kehityksestä, artikkeleja ajankohtaisista konflikteista sekä tietoa maailman tilasta.

Heritage Hubs – videot

Heritage Hubs -hankkeessa suomalaiset, serbialaiset ja espanjalaiset nuoret tutustuivat yhteiseen eurooppalaiseen kulttuuriperintöön ja tekivät videoita heille tärkeästä kulttuuriperinnöstä.

Inkoon kulttuuripolku

Inkoon kulttuuriympäristössä seikkaileva polku vie oppilaita syvemmälle heidän koti- ja lähiseutunsa historiaan ja sen eri vaiheisiin.

Jokamiehen oikeudet -visa

Jokamiehen oikeudet -sivuston leikkimielinen tietovisa testaa tuntemusta jokamiehen oikeuksista ja tarjoaa samalla tietoa metsässä ja luonnossa liikkuville.

Kadonnut meribiologi -peli (VELMU-hanke)

Pelasta meribiologi pulasta! on melkein kaikille soveltuva pakopeli. Pienimmät voivat pelata aikuisen seurassa. Peli kestää noin 60 minuuttia. Sopii kouluun osaksi biologian opetusta.

Kauppakadun laudatur

Keski-Suomen museon tuottama Kauppakadun laudatur -sivusto vie Jyväskylän pääkadun värikkäisiin vaiheisiin kuvakertomusten, karttojen ja julkisivupiirrosten kautta.

Kaupunkisinfonia

Vuoden aikana oppilaat ympäri Suomea tekevät Kaupunkisinfonioita omasta kotipaikkakunnastaan. Tavoitteena on taltioida sitä, miltä satavuotias Suomi näyttää.

Kävelykutsu

Läsnäoleva ja rauhoittava kävelyharjoitus eri-ikäisten oppilaiden kanssa, jota voi soveltaa monipuolisesti.

Kestävä kehitys käsityön opetuksessa

Sivulle on koottu useiden eri tahojen parhaita tehtäviä kestävän kehityksen opetukseen käsityön näkökulmasta. Materiaalissa käsitellään sekä tekstiilityön että teknisen työn työtapoja.

Kohti kaikkien kaupunkia!

Osallisuustoiminnan ammattilaisille ja opettajille suunnattu käsikirja, joka tarjoaa käytännön menetelmiä lasten ja nuorten osallistamiseen kaupunki- ja ympäristösuunnitteluun.

Kotokulmat

Kotokulmat on kattava monimediallinen opetusmateriaalipaketti kulttuuriympäristön teemojen käsittelyyn.

Kotokulmat: Löydä muotoja

Tehtävässä etsitään ja kuvataan ympäristöstä muotoja. Apuna on ympyrän, kolmion ja nelikulmion muotoiset kehykset. Perusmuotoja etsimällä ympäristöstä löydetään uusia kerroksia ja sanasto kasvaa.

Kotokulmat: Runoillaan yhdessä

Tässä harjoituksessa oppijat tekevät kollaasirunoja, tapailevat kieltä ja pohtivat omia paikkakokemuksia. Kun etsii runoon sanoja lehdistä, sanavarasto kasvaa ja runoista tulee yllättäviä. Oppijoiden

Kulttuuriperintöä vaalimassa ja tuhoamassa

Artikkelipohjainen oppimismateriaali tutustuttaa lukio-opiskelijan kulttuuriperinnön käsitteeseen, kulttuuriperinnön vaalimiseen ja siihen liittyviin uhkiin kehittäen kriittisen ajattelun taitoa.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Oletteko te seuraavat Kulttuuriympäristön tekijät? Tervetuloa osallistumaan vuosittain järjestettävään kilpailuun, joka kutsuu lapset ja nuoret esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä.

Kunnon kulttuuriympäristöt

Kunnon kulttuuriympäristöt -oppimateriaalin teemana on liikunta- ja urheiluympäristöt, joihin tutustutaan muun muassa suunnistamalla ja geokätköilemällä.

Lepakon siivillä luontoon

Taidetehtäviä, lapsilähtöisiä menetelmiä, toiminta- ja lukuvinkkejä sekä faktoja Håkansbölen kartanoalueesta ja lepakoista. Sisällöt on suunnattu erityisesti alle kolmosluokkalaisille.

Loki

Loki on avoin ja maksuton merellinen verkkopalvelu ja yhteisö, jonne merellä liikkuvat voivat tehdä lokimerkintänsä ja näin kertoa tarinansa muillekin merestä kiinnostuneille.

Luokasta luontoon

Luokasta luontoon -nettisivu tarjoaa opetusmateriaalia lähiluonnossa toteutettavaan opetukseen.

Maisemakasvatusta kouluille

Oppaassa on käytännöllisiä ja kivoja tehtäviä, jotka sopivat monen oppiaineen tueksi.
Kuviksesta mantsaan, bilsasta äikkään.

Metsä ja ilmastonmuutos

Metsä ja ilmastonmuutos -oppimateriaali keskittyy metsien rooliin ja tärkeyteen ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Metsäankka

Metsäankka-satukirja kertoo päiväkoti-ikäisille tarinan puun matkasta puuleluksi.

Metsäekosysteemi

Metsäekosysteemi-oppimateriaali esittelee Suomen metsien erityispiirteitä.

Metsäpelit -metsäaiheiset pelit netissä

Metsäpelit.fi on metsäteemaisten pelien koti. Sivustolle tuotetaan useita minipelejä ja myös oman metsäaiheisen pelin pääsee sivustolle lataamaan muiden pelattavaksi.

Mu kulturbiras ja -árbi

Mu kulturbiras ja -árbi lea oahppomateriála, mii sisttisdoallá 6 iešguđet viidosaš hárjehusa sámi kulturárbbi ja kulturbirrasa ipmirdeapmái ja oahppamii.

Muistikko -mikä on sinun tarinasi?

SKS:n Muistikossa voit kertoa tarinoita elämästäsi sata vuotta täyttävässä Suomessa. Tekstin lisäksi voit tallentaa kuvia ja linkkejä.

Muu kulttuurpiirâs já -ärbi

Muu kulttuurpiirâs já -ärbi lii máttááttâsmaterial, mii siskeeld 6 sierâlágán hárjuttâs sämmilii kulttuuräärbi já kulttuurpirrâs oppâmân.

openmetsa.fi

Openmetsä on opettajan tai ihan kenen tahansa metsistä kiinnostuneen metsäoppimisen portaali, jolta voi löytää ja jonne voi tuottaa metsäaiheista oppimateriaalia.

Opi maailmanperinnöstä!

Opi maailmanperinnöstä! -sivustolle on koottu materiaalia maailmanperintökasvatuksen ja perusopetuksen tueksi.

Opimuseossa.fi

Opimuseossa.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa ideoita mediakasvatukseen museoissa. Sivusto kokoaa linkkejä museoiden avoimiin kulttuuriaineistoihin, verkkonäyttelyihin ja pelillisiin sisältöihin.

Oppitunti skeittipuistossa

Skeittipuisto oppimisympäristönä auttaa oppilasta hahmottamaan ympäristöään ilmiökeskeisen oppimisen kautta.

Oulu ennen ja nyt

Oulu ennen ja nyt -materiaali vie Oulun rakennusperinteen historiaan ja kaupungin keskeisille paikoille.

Paikannimen tarina

Paikannimen tarina -näyttely esittelee paikannimistön eri kerrostumia maaseudulla ja kaupungissa.

Polkuja kulttuuriseen kestävyyteen

Polkuja kulttuuriseen kestävyyteen – Kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristökasvatuksen menetelmiä yläkouluille on yläkoulun opettajille ja kasvattajille monialainen ilmainen opetusmateriaali.

Puukausi

Puukausi-virtuaalinäyttely kertoo Suomen puurakentamisen vaiheista. Näyttelyn teemoihin kurkistetaan tehtävien, toiminnallisten opetusvinkkien ja askarteluideoiden kautta.

Romanien reitit

Romanien reitit -aineisto haastaa kohtaamaan omat tietonsa, asenteensa ja ennakkoluulonsa.

Ruokatieto: Pelit ja testit

Ruokatieto Yhdistyksen pelit ja testit -sivulla voi muun muassa tutustua suomalaiseen ruokakulttuuriin ja testata tietonsa ruoan matkasta tuottajilta ruokapöytään.

Saimaan kuutti ja lumiukko

Saimaan kuutti ja lumiukko on WWF:n ympäristökasvatusmateriaali, joka on suunniteltu erityisesti esikoulujen käyttöön.

Sano se saameksi

Vinkit siihen, miten Sano se saameksi -sivustoa voi käyttää hyödyksi oppitunnilla.

Serlachius-museot

Mäntän Serlachius-museot tarjoavat monipuolisia ja elämyksellisiä vierailuja koululaisryhmille.