Lokakuu

Kuukauden esittely ja materiaalit

 

 

 

Lokakuussa on monenlaisia teemapäiviä ja juhlia. Ennen vanhaan lokakuulle ajoittui sadonkorjuujuhla kekri, jonka perinteitä on viime vuosina elvytetty hienosti. Kuukauteen sijoittuvat myös mm. Aleksis Kiven päivä, kansainvälinen tyttöjen päivä ja YK:n päivä.

 Lokakuun kolmantena lauantaina vietetään isovanhempien päivää, jonka voi ottaa koulun yhteiseksi teemapäiväksi muunakin ajankohtana. Kuun lopussa vietetään nykyään monin paikoin Halloweenia, pyhäinmiestenpäivän aattoa, joka on erityisesti amerikkalaisten kulttuurivaikutteiden kautta rantautunut Suomeenkin.

7 veljestä

7 veljestä on verkkojulkaisu, joka tuo Aleksis Kiven 150-vuotiaan romaanin Seitsemän veljestä kaikkien ulottuville myös sähköisesti.

Elokuvaviikko

Koulujen elokuvaviikko on 0.–9. luokille suunnattu maksuton elokuvakasvatuksen teemaviikko, jota vietetään jälleen 3.–9.10.2022. Sivusto on käytettävissä maksutta ympäri vuoden.

Kekrin vietto (Lokakuu)

Kekri-sivusto tarjoaa sekä päiväkoti-, peruskoulu- että lukiokäyttöön sopivia valmiita opetusmateriaaleja, jotka kuljettavat juhlaperinteen historiaan.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Oletteko te seuraavat Kulttuuriympäristön tekijät? Tervetuloa osallistumaan vuosittain järjestettävään kilpailuun, joka kutsuu lapset ja nuoret esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä.

Lokakuu: Ihmisoikeudet

Sivusto sisältää tietoa, tehtäviä ja toimintaideoita ihmisoikeuksiin liittyvien kysymysten käsittelemiseksi koluissa.

Meidän pihan muodomuutos

Mitä tapahtuu, kun joukko alakoululaisia lähtee kehittämään koulunsa pihamaata omin voimin ja nollabudjetilla? Keveähkö malli vaatii ennen kaikkea mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja rutkasti intoa.

MiniMUN – YK-kokousten simulaatiot

Suomen YK-liiton kokoussimulaatiot tutustuttavat ajankohtaisiin ja globaaleihin haasteisiin ja antavat oppilaille mahdollisuuden kurkistaa kansainvälisen diplomatian ja päätöksenteon maailmaan.

Oppitunti nälästä

Maailman ruokaohjelma WFP:n opetusaineisto rakentuu maailman ruokapäivän (16.10.) teemojen ympärille.

Pieni YK-kirja

Pieni YK-kirja sisältää lyhyitä lukuosioita sekä yhteistyön, turvallisuuden, hyvinvoinnin ja ihmisoikeuden teemoihin sopivia leikkivinkkejä ja puuhatehtäviä.

Räyhänhenkiperinne

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivusto tutustuttaa räyhähenkiperinteeseen ja siitä tehtyyn folkloristiseen tutkimukseen.

Satakieli tarinankeruumatkalla

Satakieli tarinankeruumatkalla on taideperustainen työpajapohja päiväkoti-ikäisten lasten paikallisuus-, monikulttuurisuus- ja monisukupolvisuuskasvatuksen toteuttamiseen.

Seitsemän veljestä

Verkko-oppimateriaali esittelee kansalliskirjailijamme pääteosta ja sen teemoja hauskalla sekä innostavalla tavalla.

Sirkusanimaatiopaja koulujen elokuvaviikolla

Valmistetaan luokan yhteinen sirkusesitys. Lapset askartelevat oman sirkushahmon, joka esiintyy yhdessä muiden hahmojen kanssa. Hetki, kun lapsen oma piirros alkaa liikkua tietokoneen näytöllä, on maa

Sopulipolku

Alakouluikäisille suunnatulla YK-liiton Sopulipolulla tutustutaan sovitteluun ja siihen liittyviin teemoihin toiminnallisin menetelmin.

Uskontokalenteri

Uskontokalenteri esittelee perinteisten suomalaisten ja luterilaisten juhlapyhien lisäksi islamin, juutalaisuuden sekä katolisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä.

Vuosituhannen sadut

Vuosituhannen sadut kertovat YK:n vuosituhattavoitteista pienten eläintarinoiden kautta.

Vuotuisjuhlat: Kekri

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kekri-aiheinen sivusto kurkistaa tuhatvuotiseen syysjuhlaperinteeseen.

YK-sovittelupolku

YK-sovittelupolku tutustuttaa yläkoulu- ja lukioikäiset oppilaat YK:n rauhantoiminnan eri osa-alueisiin toiminnallisin menetelmin.

YK:n historia

Animaatio esittelee YK:n historian kolmessa minuutissa ja tutustuttaa YK:n vaiheisiin sen perustamisvuodesta nykypäivään.

Lokakuu ennen vanhaan

lokakuu-kekripukkiJo vanha kansa on pitänyt lokakuun säätä vähän kurjana kuten kuun nimestä ”loka-”, ja sen muunnelmista ”lika-” ja ”ruojakuu” näkyy. Ankeasta säästä huolimatta, on lokakuussa kelejä tutkailtu tarkasti. Erityisen merkittävää on ollut, milloin vedet ovat jäätyneet, koska se kertoi kevään tulosta ja ennusti kevään töiden sopivia aikoja. Kekrin lisäksi lokakuun perinteisiä juhlia on ollut Pyhän Birgitan päivä 7.10. ja kuussa on myös vietetty ”oravan päivää”. Talviturkissaan metsästetty orava oli paljon arvokkaampi kuin kesäturkkinen orava ja siksi metsästyskauden alkua säännösteltiin jo vanhastaan.

Lähde: Kustaa Vilkuna. Vuotuinen ajantieto. Otava; Vanhat merkkipäivät. SKS.
Kuvassa Kekripukki vuodelta 1927, Museovirasto.

Lokakuusta sanottua

Jos lokakuulla ei tule talvi, niin se ei tule marraskuullakaan.

- Rääkkylä

Jos lokakuussa on lehti puussa ja sataa lunta, niin vasta juhannuksena tulee taas lehti puuhun.

- Kankaanpää

Minä päivänä metsä on kuurassa lokakuussa, sinä päivänä toukokuussa vihoittaa lehti.

- Tohmajärvi

Lämmin lokakuu, kylmä helmikuu.

- Karjalan kannas

Lähde: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto