Marraskuu

Kuukauden esittely ja materiaalit

 

 

 

Kuun nimelle “marras-” on annettu useita selityksiä. Sana on viitannut kuolleisiin ja henkiin, mutta myös siihen, että kuussa kasvit ja maa tulevat “martaiksi” eli kuolevat kylmyyden vuoksi. Kuolema on ollut läsnä myös marraskuun juhlapäivissä, joita ovat esimerkiksi pyhäinmiesten päivä, sielujen päivä, kirkollisen vuodenkierron päättävä tuomiosunnuntai sekä useiden marttyyreina kuolleiden pyhimysten muistopäivät. Uudempia ja teemaltaan iloisempia päiviä ovat Isänpäivä, Svenska dagen (6.11.) ja lapsen oikeuksien päivä (20.11.).

Ahtisaari-päivät

Maailmankoulu.fi-sivustolle on koottu toimintaideoita ja linkkejä, joiden kautta Ahtisaari-päivien teemoja voi käsitellä eri-ikäisten lasten ja nuorten kanssa.

Ahtisaari-päivät (11.-13.11.)

Ahtisaari-päivien verkkosivuilta löytyvä tehtäväpaketti tarjoaa ideoita päivien viettoon ja rauhan ja sovittelun teemojen käsittelyyn kouluissa.

Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailu

XR-museon Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailussa oppilas pääsee tutustumaan virtuaalisessa museoympäristössä monenlaisiin teksteihin. 5.-9.-luokkalaisille sopivat tehtävät kehittävät monilukutaitoa.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Oletteko te seuraavat Kulttuuriympäristön tekijät? Tervetuloa osallistumaan vuosittain järjestettävään kilpailuun, joka kutsuu lapset ja nuoret esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä.

Lapsen oikeuksien kymppi

Lapsen oikeuksien kymppi on opetuskokonaisuus, johon on koottu kymmenen kaksoistunnin verran asiaa opetussuunnitelmiin liittyvistä globaalikasvatuksen teemoista.

Lastensivut.fi

Lastensivut.fi kertoo lapsen oikeuksista sekä muista lapsen elämään liittyvistä teemoista toiminnallisten ja pelillisten tehtävien kautta.

Maailman ympäri -peli

Planin Globaalikoulun Maailman ympäri -pelissä matkustetaan ympäri maailman ja tutustutaan samalla lasten oikeuksiin.

Nenäpäivä

Nenäpäivä.fi-sivuston materiaalipankkiin on koottu tehtäväideoita, joiden kautta Nenäpäivän teemoja voi käsitellä eri-ikäisten oppijoiden kanssa.

Sateenkaarihistoriakuukausi

Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria LHBTIQA-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme.

Uskontokalenteri

Uskontokalenteri esittelee perinteisten suomalaisten ja luterilaisten juhlapyhien lisäksi islamin, juutalaisuuden sekä katolisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä.

Marraskuu ennen vanhaan

marraskuu

Kansanperinteessä henkien, marttyyrien ja muiden pyhien miesten uskottiin vierailevan ihmisten luona pyhäinpäivän aattona. Vieraileville hengille lämmitettiin sauna ja valmistettiin ruokaa syksyn sadosta. Kun henkien uskottiin saunoneen tarpeeksi, siirtyi talon väki saunalle, ja emäntä kutsui henget tupaan syömään. Joissain osassa Suomea Pyhäinpäivänä eli ”santtina” pyhien miesten sijaan torpparit ja palkolliset kutsuttiin pitoihin talon tai kartanon saliin. Pimeinä marraskuun päivinä ajatukset suuntautuivat luontevasti tuonpuoleiseen. Haluttiin jakaa katoavasta omaisuudesta myös muille.

Lähde: Kustaa Vilkuna. Vuotuinen ajantieto. Otava

Marraskuusta sanottua

Jos marraskuussa talvi tulee, niin se ei ole pysyväinen.

- Loimaa

Marraskuussa marssitiin, sukkaa, kenkää parsittiin.

- Tervo

Jos ei lokakuussa talavi tule, ei se tule marraskususakaan.

- Värtsilä

Lähde: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto