Tervetuloa seikkailemaan 1970-luvun Suomeen, jolloin raha oli markka ja sillä saattoi ostaa kioskilta sitkeitä makeisia nimeltään Merirosvoraha. Merirosvorahoja kutsuttiin merkkareiksi ja niitä oli sekä salmiakin- että hedelmänmakuisia. Tältä sivustolta löydät tietoa, tarinoita, tehtäviä, valokuvia ja muuta mukavaa lapsuuteen 70-luvulla liittyvää. Tarinoiden taustalla on muistelukeräykseen vastauksena saatuja kertomuksia. Tämä opetuspaketti on suunnattu erityisesti varhaiskasvatuksen ja alaluokkien käyttöön, mutta kuka tahansa on tervetullut mukaan tutustumaan.
Kokonaisuus on syntynyt Keski-Uudenmaan kunnallisten museoiden yhteistyössä. Mukana hankkeessa ovat Hyvinkään kaupunginmuseo, Järvenpään taidemuseo, Keravan museo, Mäntsälän museotoimi, Nurmijärven museo ja Tuusulan museo. Kaksi pilottiryhmää Keski-Uudenmaan esikouluista on myös osallistunut opetuspaketin kehittämiseen. Hankkeeseen on saatu avustusta Museovirastolta.
Opetuspakettiin sisältyy tämä nettisivusto sekä osallistuneista museoista lainattava materiaalilaukku. Markalla merkkareita -hankkeen taustalla on verkossa toteutettu muistitietokysely, jossa vastaajat kertoivat lapsuudestaan 1970-luvulla. Kyselyyn tuli 242 vastausta ja näitä vastauksia on käytetty muun lähdemateriaalin ohella sivuston sisällöissä ja tarinoissa. Sivuston kuunnelmat pohjautuvat löyhästi kyselyn muisteluihin. Myös sivustolta löytyvät sitaatit ovat kyselyn satoa. Opetusmateriaali on suunnattu varhaiskasvatuksen ja alaluokkien käyttöön, mutta verkkosivuston tehtäviä ja sisältöjä voi myös hyödyntää kodeissa, harrastuksissa tai vaikka isovanhempien kanssa. Opetuspaketin tavoitteena on siirtää kulttuuriperintöä nykylapsille ja innostaa tutustumaan lähihistoriaan sekä oman suvun ja perheen menneisyyteen.
Markalla merkkareita -nettisivuston on suunnitellut ja toteuttanut Big Vision. Sivuston kuvituksen on tehnyt Päivi Arenius. Musiikin ja äänisuunnittelun toteutti Viljami Lehtonen. Rekku-koiran äänenä on näyttelijä Juha Varis. Hankkeen koordinoinnista, sisällöntuotannosta ja kuunnelmateksteistä vastasi Susanna Hemmilä-Peltonen.
Suuri osa verkkosivuston valokuvista kuuluu hankkeeseen osallistuneiden museoiden kokoelmiin, mutta mukana on myös muilta tahoilta lainattuja otoksia. Tieto kuvan omistusoikeudesta löytyy kuvien yhteydestä. Videot ja tv-ohjelmat sivustolla ovat Ylen Elävästä arkistosta. Mainosvideo on Mainostelevision YouTubekanavalta. Äänitehosteet: Yle Arkisto.