Elävän perinnön oppimateriaalipaketti

Verkkosivu (www)

Opi lisää elävästä perinnöstä!

Mitä on elävä perintö? Mitä sinä olet perinyt? Millaista elävää perintöä Suomessa on? Miten perinteet muuttuvat? Sivustolle on koottu koulujen käyttöön oppimateriaalipaketti, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia käsitellä teemaa eri ikäisten parissa. Sivuston on toteuttanut Museovirasto yhteistyössä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kanssa liittyen Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Sivusto on kaksikielinen (suomi-ruotsi).

Ajatuksena on aktivoida lapsia ja nuoria pohtimaan omaa elävää perintöään ja myös jakamaan sitä videoiden ja kuvien muodossa. Myös Elävän perinnön wikiluetteloon toivotaan kirjoituksia lapsilta ja nuorilta. Näihin talkoisiin toivotetaan tervetulleeksi kaikki Suomen koulut! Tehdään yhdessä näkyväksi moninaisen Suomen elävää perintöä.

Materiaalia löytyy: Elävän perinnön wikiluettelon 130 suomalaisen esimerkin lisäksi voi hypätä kansainväliselle tasolle ja perehtyä tekstien, kuvien ja videoiden kautta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloissa oleviin kohteisiin. Lisäksi Elävä perintö YouTube-kanavalla on yli sata puheenvuoroa aiheesta.

Sivuston avulla voi toteuttaa tunnin vuorovaikutteisen sukelluksen elävän perinnön maailmaan tai järjestää vaikka kokonaisen ilmiöviikon. Pelaa Elävä perintä -visaa kännykällä, tallenna sivustolle nuorten omat kuvat aiheesta, tutustu elävän perinnön ilmiöihin meillä ja maailmalla videoiden ja kuvien kautta. Tervetuloa tekemään perinnettä näkyväksi ja pohtimaan mitä elävä perintö tänä päivänä on!

Oppimateriaalisivusto http://opi.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/

Elävän perinnön wikiluettelo http://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi

Elävä kulttuuriperintö Euroopassa
Oppimiskokonaisuus on suunniteltu kouluille erityisesti Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta 2018 ajatellen. Aiheeseen liittyvän PowerPointin (16 Mt/ pdf) avulla voit tutustua elävään perintöön ja sen esimerkkeihin eri Euroopan maissa. Muistiinpanokentästä löytyy runsaasti lisätietoa. Kuvapaketin (pdf) avulla on helppo aloittaa tutustuminen elävän perinnön ilmiöihin eri puolilla Eurooppaa. Tehtäväpaketti (pdf) tarjoaa monipuolisesti sovellettavia tehtäviä eri oppiaineiden opetukseen.

Tästä linkistä pääset pelaamaan Elävä kulttuuriperintö Euroopassa -visaa kännykällä. (Kahoot)