Kansainvälisyys

Teemaan liittyvät materiaalit

 

 

 

Kansainvälisyys

Kansainvälisyyskasvatus opettaa globaalissa maailmassa tarvittavia taitoja ja edistää kulttuurienvälistä vuoropuhelua. Lapsille ja nuorille tarjotaan mahdollisuus pohtia mitä on olla suomalainen, eurooppalainen ja koko maailman kansalainen.

Aasia – kohti vuotta 2015

Lukioille suunnattu verkkomateriaali tarkastelee kuuden Aasian maan esimerkkien valossa, kuinka sellaiset seikat kuten koulutus, naisten asema tai kansainvälinen kauppa vaikuttavat kehitykseen.

Ahtisaari-päivät

Maailmankoulu.fi-sivustolle on koottu toimintaideoita ja linkkejä, joiden kautta Ahtisaari-päivien teemoja voi käsitellä eri-ikäisten lasten ja nuorten kanssa.

Ahtisaari-päivät (11.-13.11.)

Ahtisaari-päivien verkkosivuilta löytyvä tehtäväpaketti tarjoaa ideoita päivien viettoon ja rauhan ja sovittelun teemojen käsittelyyn kouluissa.

Amos Rex

Tällä sivulla on koottuna taidetta, jota voit kokea siellä missä olet. Tämä on mainio tapa orientoitua näyttelykäyntiin tai tutustua näyttelyyn myös kotoa käsin.

Avoin museo

Suomen kansallismuseon digitaaliset sisällöt kutsuvat viihtymään ja oppimaan. Koe Suomen kansallismuseo paikasta ja kellonajasta riippumatta – 24 / 7!

Changemaker

Changemaker tuottaa ja tarjoaa monipuolisia vaikuttamiseen liittyviä materiaaleja. Kaikki materiaalit ovat ilmaisia. Materiaalit ovat saatavilla myös pdf-tiedostoina sekä ruotsinkielisinä versioina.

Children of Wartime

Children of Wartime on 12-18-vuotiaille suunnattu historianoppimista tukeva oppimateriaali, joka käyttää kokemuksellisen oppimisen työvälineinä sarjakuvaa, liveroolipeliä (larp) ja draamaa.

Eurooppa ja sinä

Euroopan unionin julkaiseman värityskirjan avulla 6–10-vuotiaat lapset voivat oppia EU:n pääkaupunkien nimet, lippujen värit ja mielenkiintoisia asioita kustakin jäsenvaltiosta.

Europeana

Europeana on digitaalista kulttuuriperintöä eurooppalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista kokoava ja tarjoava palvelu.

Globaali-ikkuna

Sivusto tarkastelee globalisaatiota niin kulttuurin, liikkuvuuden, ympäristön, talouden kuin politiikankin näkökulmasta.

Globaalin kuluttajan foorumi

Yläkoulu- ja lukioikäisille suunnatulla Globaalin kuluttajan foorumilla tarkastellaan kuluttamisen vaikutuksia ympäristöön sekä ihmisiin ja nostetaan esiin maailmantalouden ongelmakysymyksiä.

Heritage Hubs – videot

Heritage Hubs -hankkeessa suomalaiset, serbialaiset ja espanjalaiset nuoret tutustuivat yhteiseen eurooppalaiseen kulttuuriperintöön ja tekivät videoita heille tärkeästä kulttuuriperinnöstä.

Ihmisoikeudet.net

Ihmisoikeudet.net-sivustolle on koottu laajasti tietoa ihmisoikeuksista.

Inkeri ja inkeriläisyys

Inkeri ja inkeriläisyys on monimediainen e-oppimateriaali, joka lisää ymmärrystä inkeriläisten historiasta ja kulttuurista.

Juhlakalenteri

Juhlakalenterista löydät tietoa sekä juhlista että paastonajoista. Kalenterissa kuvataan juhlien viettoa, perheet juhlivat - tai ovat juhlimatta - kukin omalla tavallaan!

Kalle-vaari Amerikassa

Kalle-vaari Amerikassa on esikoululaisille ja alakoululaisille tarkoitettu siirtolaisuutta käsittelevä sähköinen oppimateriaalikokonaisuus, joka rakentuu interaktiivisen lastenkirjan ympärille.

Kansainvälinen lukutaitopäivä (8.9.)

Maailmankoulu.fi-sivuilta löytyy kirjavinkkejä monikulttuurisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja muihun globaalikasvatuksellisiin teemoihin liittyen sekä linkkejä lukutaitoa käsitteleviin materiaaleihin.

Kaukaa haettua -verkkonäyttely

Kaukaa haettua -verkkonäyttely kuljettaa maailman eri kolkkiin neljäntoista suomalaisen tutkimusmatkailijan ja maailmanmatkaajan mukana.

Kestävä kehitys käsityön opetuksessa

Sivulle on koottu useiden eri tahojen parhaita tehtäviä kestävän kehityksen opetukseen käsityön näkökulmasta. Materiaalissa käsitellään sekä tekstiilityön että teknisen työn työtapoja.

Kestävän kehityksen juhlapäiväkalenteri

Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry laati Toivoa ja toimintaa -hankkeensa osana kestävän kehityksen juhlapäiväkalenterin. Se on nyt saatavilla ilmaiseksi monissa eri formaateissa.

Kotokulmat

Kotokulmat on kattava monimediallinen opetusmateriaalipaketti kulttuuriympäristön teemojen käsittelyyn.

Kotokulmat: Löydä muotoja

Tehtävässä etsitään ja kuvataan ympäristöstä muotoja. Apuna on ympyrän, kolmion ja nelikulmion muotoiset kehykset. Perusmuotoja etsimällä ympäristöstä löydetään uusia kerroksia ja sanasto kasvaa.

Kulttuuri-identiteeti & kasvatus

Mikä on kulttuuri-identiteetin merkitys kasvulle ja kehitykselle? Kuinka tukea kasvattajia heidän kohdatessaan kulttuurisesti yhä moninaisemman joukon lapsia ja nuoria?

Kulttuurien törmäyksiä – minä välissä

Yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille soveltuva draamatehtävä, jossa pohditaan syvällisesti ja hyväntahtoisesti eri kulttuureja, niiden törmäyksiä ja vaikutusta rajapinnalla eläviin nuoriin

Kulttuuriperintöä vaalimassa ja tuhoamassa

Artikkelipohjainen oppimismateriaali tutustuttaa lukio-opiskelijan kulttuuriperinnön käsitteeseen, kulttuuriperinnön vaalimiseen ja siihen liittyviin uhkiin kehittäen kriittisen ajattelun taitoa.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Oletteko te seuraavat Kulttuuriympäristön tekijät? Tervetuloa osallistumaan vuosittain järjestettävään kilpailuun, joka kutsuu lapset ja nuoret esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä.

Läntisen tuolla puolen

”Läntisen tuolla puolen” on normikriittinen mediakasvatusmateriaali. Se johdattaa analysoimaan mediatekstejä, flmejä, sarjakuvia, sketsiviihdettä ja uutiskuvia.

Lapsen oikeuksien kymppi

Lapsen oikeuksien kymppi on opetuskokonaisuus, johon on koottu kymmenen kaksoistunnin verran asiaa opetussuunnitelmiin liittyvistä globaalikasvatuksen teemoista.

Lokakuu: Ihmisoikeudet

Sivusto sisältää tietoa, tehtäviä ja toimintaideoita ihmisoikeuksiin liittyvien kysymysten käsittelemiseksi koluissa.

Maailman rauhan päivä (21.9.)

Maailmankoulu.fi-sivustolta löytyy toimintaideoita ja linkkivinkkejä maailman rauhan päivän viettoon kouluissa ja päiväkodeissa.

Maailman terveyspäivä (7.4.)

Maailmankoulu.fi sivustolle on koottu erilaisia linkkejä ja toimintaideoita, joiden avulla maailman terveyspäivän teemoja voi käsitellä koulussa.

Maailman ympäri -peli

Planin Globaalikoulun Maailman ympäri -pelissä matkustetaan ympäri maailman ja tutustutaan samalla lasten oikeuksiin.

Mediataitoviikko

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko helmikuussa, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.

Minä kielenkäyttäjänä -podcast

Kaksi- tai monikielisille nuorille heidän kielellisen identiteettinsä ymmärryksen ja arvostuksen kehittämisen tueksi luotu kysymyspatteristo pienryhmäkeskusteluihin.

MiniMUN – YK-kokousten simulaatiot

Suomen YK-liiton kokoussimulaatiot tutustuttavat ajankohtaisiin ja globaaleihin haasteisiin ja antavat oppilaille mahdollisuuden kurkistaa kansainvälisen diplomatian ja päätöksenteon maailmaan.

Monestaan monenmoista taidetaan

Oppaassa esitellään sekä taiteenlajikohtaisia että monitaiteisia työpajoja. Pajakokonaisuus on suunnattu suomea toisena kielenään puhuvien nuorten opetukseen.

Mu kulturbiras ja -árbi

Mu kulturbiras ja -árbi lea oahppomateriála, mii sisttisdoallá 6 iešguđet viidosaš hárjehusa sámi kulturárbbi ja kulturbirrasa ipmirdeapmái ja oahppamii.

Museoviraston Kuvakokoelmat

Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut Flickr:ssä noin 700 kuvaa 1900-luvun Suomesta koulujen käyttöön.

Muu kulttuurpirrõs da -äʹrbb

Muu kulttuurpirrõs da -äʹrbb lij mättʼtem- materiaal, kååʹtt âânn seʹst 6 jeeʹresnallšem haʹrjjtõõzz säʹmmlaž kulttuurääʹrb da kulttuurpirrõõzz mättjummša.

Nenäpäivä

Nenäpäivä.fi-sivuston materiaalipankkiin on koottu tehtäväideoita, joiden kautta Nenäpäivän teemoja voi käsitellä eri-ikäisten oppijoiden kanssa.

Oma kieli, oma mieli

Päiväkodeille suunnattuun somalinkieliseen julkaisuun on koottu vinkkejä helposti toteutettavista, oman äidinkielen oppimista tukevista taidetuokiosta.

Oppimateriaaleja romanikulttuurista

Romanikulttuuria voi käsitellä monella eri oppitunnilla kuten musiikin, kuvaamataidon, historian, yhteiskuntaopin tai elämänkatsomustiedon tunneilla.

Oppitunti nälästä

Maailman ruokaohjelma WFP:n opetusaineisto rakentuu maailman ruokapäivän (16.10.) teemojen ympärille.

Pieni YK-kirja

Pieni YK-kirja sisältää lyhyitä lukuosioita sekä yhteistyön, turvallisuuden, hyvinvoinnin ja ihmisoikeuden teemoihin sopivia leikkivinkkejä ja puuhatehtäviä.

Polkuja kulttuuriseen kestävyyteen

Polkuja kulttuuriseen kestävyyteen – Kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristökasvatuksen menetelmiä yläkouluille on yläkoulun opettajille ja kasvattajille monialainen ilmainen opetusmateriaali.

Protesti -vastarinnan historiaa

Protesti - vastarinnan historiaa on verkkopohjainen demokratiakasvatuksen opetusmateriaali, jonka on tuottanut Suomen Rauhanpuolustajat.

RajatOn

RajatOn-sivuston oppimateriaalin tarkoituksena on innostaa oppilaita tutkimuksen pariin sekä edistää heidän taitojaan tunnistaa ja kyseenalaistaa ympäristössä olevia rajoja.

Rakentavaa vuorovaikutusta

Opas demokraattisen osallisuuden vahvistamiseen, vihapuheen ja väkivaltaisen radikalismin ennaltaehkäisyyn.