Taide ja luovuus

Teemaan liittyvät materiaalit

 

 

 

Taide ja luovuus

Kulttuurin hyvinvointivaikutukset kuuluvat kaikille! Luovuuden ja taiteen saadessa tilaa päiväkodin ja koulun arjessa tuetaan lapsen ja nuoren hyvinvointia sekä persoonan ja identiteetin kehittymistä. On hyvä muistaa, että koulut ja päiväkodit tarjoavat lapsille ja nuorille tasavertaiset mahdollisuudet luovuuteen ja taiteen harrastamiseen. Taloudellisten syiden vuoksi oppilaat saattavat olla eriarvoisessa asemassa keskenään vapaa-ajalla.

Osallisuus kulttuurista on myös taitoja: esimerkiksi musiikin ja kuvataiteen kautta opitaan tulkitsemaan kulttuuria ja käyttämään taidetta vuorovaikutuksen välineenä.

Aboa Vetus & Ars Nova -museo

Historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Nova tarjoaa monipuolista nähtävää ja tekemistä koululaisille ja päiväkoti-ikäisille.

Amos Rex

Tällä sivulla on koottuna taidetta, jota voit kokea siellä missä olet. Tämä on mainio tapa orientoitua näyttelykäyntiin tai tutustua näyttelyyn myös kotoa käsin.

Ampiainen

Ampiainen-materiaali antaa vinkkejä ja välineitä muotoilun ja arkkitehtuurin parissa työskentelyyn.

Avain lasten Ateneumiin

Avain lasten Ateneumiin on lapsille ja heidän seurassaan kulkeville aikuisille suunnattu museo-opas, joka sisältää tietoa taiteilijoista ja pohdintakysymyksiä teosten äärellä.

Avoin museo

Suomen kansallismuseon digitaaliset sisällöt kutsuvat viihtymään ja oppimaan. Koe Suomen kansallismuseo paikasta ja kellonajasta riippumatta – 24 / 7!

Elävän perinnön oppimateriaalipaketti

Mitä on elävä perintö? Mitä sinä olet perinyt? Millaista elävää perintöä Suomessa on? Miten perinteet muuttuvat? Sivustolla pohditaan vastauksia näihin kysymyksiin.

Elokuvantaju

Sivusto tutustuttaa elokuvanteon eri osa-alueisiin ja vaiheisiin aina käsikirjoittamisesta näyttelemiseen.

Elokuvapolku

Elokuvapolulla tarkastellaan elokuvailmaisun perusteita ja tutustutaan audiovisuaalisen kerronnan mahdollisuuksiin.

Elokuvaviikko

Koulujen elokuvaviikko on 0.–9. luokille suunnattu maksuton elokuvakasvatuksen teemaviikko, jota vietetään jälleen 3.–9.10.2022. Sivusto on käytettävissä maksutta ympäri vuoden.

Esineiden evoluutio -työpaja

Alakouluikäisille oppilaille sopiva työpaja, jossa tutustutaan esineiden kehitykseen ja teknologian mahdollisuuksiin. Vaatii vetäjältä ainakin pientä vanhojen tavaroiden kokoelmaa.

Europeana

Europeana on digitaalista kulttuuriperintöä eurooppalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista kokoava ja tarjoava palvelu.

Fotokela

Fotokela on yläkouluikäisille suunnattu viestintä-, media- ja kuvanlukutaidon oppimateriaali, jossa pohditaan valokuvia moniaineisesti eri näkökulmista.

Gallen-Kallelan valokuvakokoelma

Gallen-Kallelan valokuvakokoelmasta on julkaistu yli 400 digitoitua valokuvaa vapaaseen käyttöön kouluille ja muille taidekasvatuksesta ja historiasta kiinnostuneille.

Haloo Akseli! -sivusto

Haloo Akseli on avoin ja sosiaalinen digitaalinen arkisto, jonka mallina on Akseli Gallen-Kallelan puhelinluettelo 1920-luvulta.

Heritage Hubs – videot

Heritage Hubs -hankkeessa suomalaiset, serbialaiset ja espanjalaiset nuoret tutustuivat yhteiseen eurooppalaiseen kulttuuriperintöön ja tekivät videoita heille tärkeästä kulttuuriperinnöstä.

Juhlakalenteri

Juhlakalenteri on verkkojulkaisu, joka esittelee – SKS:n arkiston vanhaa ja uutta aineistoa hyödyntäen – pääsiäisen, vapun, juhannuksen, kekri/halloweenin, itsenäisyyspäivän ja joulun viettoa.

Kaikki kuvaa

Kaikki kuvaa -sivusto opastaa ja innostaa oman elokuvan tekemiseen.

Kalevalan kankahilla

Kalevala-aiheinen oppimispeli vie nimensä mukaisesti Kalevalan kankahille ja esittelee eepoksen syntyhistoriaa, taustaa, keskeisiä henkilöitä ja tapahtumia.

Kalevalan kulttuurihistoria

Kalevalan kulttuurihistoria -sivuston tarkoituksena on esitellä Kalevalan tulkintoja sekä niiden aatteellisia taustoja ja vaikutteita.

Kaupunkisinfonia

Vuoden aikana oppilaat ympäri Suomea tekevät Kaupunkisinfonioita omasta kotipaikkakunnastaan. Tavoitteena on taltioida sitä, miltä satavuotias Suomi näyttää.

Kestävä kehitys käsityön opetuksessa

Sivulle on koottu useiden eri tahojen parhaita tehtäviä kestävän kehityksen opetukseen käsityön näkökulmasta. Materiaalissa käsitellään sekä tekstiilityön että teknisen työn työtapoja.

Keväiset sanapelit

KEVÄISET SANAPELIT
Sananselityspelit, sanansaalistus, sanasokkelo, tavupelit ja anagrammit – Keväiset sanapelit -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja.

Kohti kaikkien kaupunkia!

Osallisuustoiminnan ammattilaisille ja opettajille suunnattu käsikirja, joka tarjoaa käytännön menetelmiä lasten ja nuorten osallistamiseen kaupunki- ja ympäristösuunnitteluun.

Koulukino

Koulukino-sivusto kannustaa kouluja elokuvan pariin ja rohkaisee käyttämään elokuvaa opetuksessa eri tavoin.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Oletteko te seuraavat Kulttuuriympäristön tekijät? Tervetuloa osallistumaan vuosittain järjestettävään kilpailuun, joka kutsuu lapset ja nuoret esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä.

Leikkipankki

Vinkit ovat nyt vaivattomasti ja nopeasti kaikkien saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta, sillä älypuhelimella helposti toimiva Leikkipankki tuo leikit jokaisen taskuun.

Live Lemminkäinen

Live Lemminkäinen -video tuo Kalevalan sankarin mukaansa tempaavan tarinan tähän päivään maailmankuulun Nightwishin musiikin, kiehtovien piirroskuvien ja runojen avulla.

LOCUS -Luovan placemakingin työkalupakki

5-osainen työkalupakki on tarkoitettu kaikille nuorisoaktivismin, non-formaalin koulutuksen ja kulttuuriperinnön alalla toimiville organisaatioille sekä nuorten parissa työskenteleville henkilöille

Lukuviikko (huhtikuu)

Lukuviikolla Lukukeskus innostaa kouluja ja kirjastoja tapahtumien järjestämiseen ja tarjoaa oppituntivinkkejä ja tietoa lukemisesta.

Maailma on tilkkutäkki

Opas esittelee kaksi työpajaa, jotka liittyvät monikulttuurisuuteen, suvaitsevaisuuteen ja kädentaitoihin.

Maisemakasvatusta kouluille

Oppaassa on käytännöllisiä ja kivoja tehtäviä, jotka sopivat monen oppiaineen tueksi.
Kuviksesta mantsaan, bilsasta äikkään.

Me mediassa -teemakerhon ohjaajan opas

4.–6.-luokkalaisille suunnatun Me mediassa -kerhon tehtävien myötä opitaan turvallisia mediataitoja ja perehdytää yhdessä mediatuottamisen monipuolisiin mahdollisuuksiin.

Mediataitokoulu

Mediataitokoulu tarjoaa tietoa, tutkimusta ja tehtäviä mediakasvatuksesta ja median ilmiöistä.

Mediataitoviikko

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko helmikuussa, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.

Minna Canth

Minna Canthin elämäntyöstä kertovan www-sivuston kautta voi tutustua merkittävän suomalaisen naiskirjailijan elämään ja tuotantoon.

Monestaan monenmoista taidetaan

Oppaassa esitellään sekä taiteenlajikohtaisia että monitaiteisia työpajoja. Pajakokonaisuus on suunnattu suomea toisena kielenään puhuvien nuorten opetukseen.

Mu kulturbiras ja -árbi

Mu kulturbiras ja -árbi lea oahppomateriála, mii sisttisdoallá 6 iešguđet viidosaš hárjehusa sámi kulturárbbi ja kulturbirrasa ipmirdeapmái ja oahppamii.

Muotoilutehtävät

Muotoilukasvatuksen opetusmateriaali tarjoaa uusia ja innostavia tapoja oppia ja opettaa suomalaista muotoilua peruskoulussa.

Museoviraston Kuvakokoelmat

Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut Flickr:ssä noin 700 kuvaa 1900-luvun Suomesta koulujen käyttöön.

Muu kulttuurpiirâs já -ärbi

Muu kulttuurpiirâs já -ärbi lii máttááttâsmaterial, mii siskeeld 6 sierâlágán hárjuttâs sämmilii kulttuuräärbi já kulttuurpirrâs oppâmân.

Muu kulttuurpirrõs da -äʹrbb

Muu kulttuurpirrõs da -äʹrbb lij mättʼtem- materiaal, kååʹtt âânn seʹst 6 jeeʹresnallšem haʹrjjtõõzz säʹmmlaž kulttuurääʹrb da kulttuurpirrõõzz mättjummša.

Narrin tarinoita

Narrin tarinoissa Turun linnan Narri kertoilee keskiaikaisia kertomuksia sattumuksista Suomen eri linnoissa.

Nummisuutarien kriittinen editio

Aleksis Kiven Nummisuutarit (1864) on kaikkien aikojen suosituimpia suomalaisia komedioita. Ensipainoksen jälkeen näytelmästä on tehty kymmenittäin eri laitoksia sekä näyttämö- ja elokuvasovituksia.

Oiva-askarteluopas

Oiva-askarteluopas antaa ideoita ja ohjeita kierrätysmateriaalien käyttöön askartelussa.

Opimuseossa.fi

Opimuseossa.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa ideoita mediakasvatukseen museoissa. Sivusto kokoaa linkkejä museoiden avoimiin kulttuuriaineistoihin, verkkonäyttelyihin ja pelillisiin sisältöihin.

Oppimateriaaleja romanikulttuurista

Romanikulttuuria voi käsitellä monella eri oppitunnilla kuten musiikin, kuvaamataidon, historian, yhteiskuntaopin tai elämänkatsomustiedon tunneilla.

Peliviikko

Peliviikko on kirjastoista lähtenyt pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen ja pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja.

Perintöhyrrä – keskustelun innoittaja

Työkalun avulla voit viritellä mutkatonta keskustelua kulttuuriperinnöstä tai johdatella eri-ikäisiä oppijoita syvempään pohdintaan. Perintöhyrrä on julkaistu 19 kielellä!

Polkuja kulttuuriseen kestävyyteen

Polkuja kulttuuriseen kestävyyteen – Kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristökasvatuksen menetelmiä yläkouluille on yläkoulun opettajille ja kasvattajille monialainen ilmainen opetusmateriaali.

Pukeutumisen tie

Pukeutumisen tie -sivusto kurkistaa tutkivan oppimisen keinoin pukeutumiseen ja siihen liittyviin ilmiöihin.

Sanataiteen opintokokonaisuus

Sanataiteen opintokokonaisuus tutustuttaa opiskelijan kerronnan keinoihin, erilaisiin innoituksen lähteisiin ja alkuideoihin, runoon, satuun, novelliin ja kirjallisuuden ismeihin.

Satakieli tarinankeruumatkalla

Satakieli tarinankeruumatkalla on taideperustainen työpajapohja päiväkoti-ikäisten lasten paikallisuus-, monikulttuurisuus- ja monisukupolvisuuskasvatuksen toteuttamiseen.

Seitsemän veljestä

Verkko-oppimateriaali esittelee kansalliskirjailijamme pääteosta ja sen teemoja hauskalla sekä innostavalla tavalla.

Serlachius-museot

Mäntän Serlachius-museot tarjoavat monipuolisia ja elämyksellisiä vierailuja koululaisryhmille.

SIbelius.fi

Jean Sibelius -sivusto sisältää laajan esittelyn säveltäjän elämästä ja hänen kodistaan Ainolasta.