Mobiilireittejä kulttuuriperintöön on Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen Museoliiton yhdessä koordinoima hanke, joka käynnistyi tammikuussa 2018 ja päättyi joulukuussa. Se oli yksi Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden hankkeista.
Mobiilireittejä kulttuuriperintöön -hankkeessa lapset ja nuoret (esimerkiksi koululuokka tai historiakerho) suunnittelivat yhteistyössä museoiden kanssa mobiilireittejä lähiympäristöönsä tai vaikka museon näyttelyyn liittyen. Mobiilireitit voivat liittyä historiaan, kulttuuriperintöön, taiteeseen tai muuhun yhdessä sovittuun teemakokonaisuuteen.
Hankkeen tavoitteena oli tukea lasten ja nuorten osallisuutta kulttuuriperintöön, luoda uudenlaisia yhteistyön muotoja museoiden ja koulujen välille, sekä tukea museoiden asemaa osana monipuolisia oppimisympäristöjä. Mobiilireitit laadittiin museoiden käytössä olevalle Seinätön museo -alustalle ja ne ovat nyt valmistuttuaan kenen tahansa kiinnostuneen hyödynnettävissä.
Mobiilireitit:
Vantaa (Vantaan kulttuurihistoriaa)
Rauma (Nuorten suosikkipaikat Vanhan Rauman maailmanperintökohteessa sekä hiukan paikallishistoriaa)
Tampere (Viestinnän historia -tietokilpailu)
Sammallahdenmäki (Suomen ainoa arkeologinen maailmanperintökohde)
Verla (Reitti maailmanperintökohde Verlasta)
Tampere (Posteljoonin matkassa pitkin Tamperetta)
Espoo (huvilaelämää Villa Rulluddissa)
Tuusula (Lasten tärkeät kohteet Tuusulan Paijalassa)
Lohja (Vuoden 1918 tapahtumapaikkoja Lohjan keskustan alueella)
Heinola (Nuorten tärkeät paikat Heinolassa)
Kuhmoinen (Kuhmoisten linnavuori)
Hankkeessa valmisteltiin pro gradu -opinnäytetyö, joka käsitteli nuorten osallisuutta, siitä Taru Kuhalammen bloggaus https://www.kulttuuriperintokasvatus.fi/nuoret-osallisuuden-muotoilijoina/?preview_id=8666&preview_nonce=f7088f8725&_thumbnail_id=8669&preview=true
Video mobiilireiteistä: