Paljon puuhaa Kalevala-päivään

Verkkosivu (www)

KALEVALAN PÄIVÄ

Kalevalan päivä 28. helmikuuta on myös suomalaisen kulttuurin päivä, ja päivän kunniaksi Suomen lippu liehuu. Kalevala on kansanrunojen pohjalta tehty Suomen kansalliseepos, joka kuuluu koko maailmalle tärkeään kirjalliseen perintöön. Kirja on käännetty n. 60 kielelle.

Elias Lönnrot kokosi Kalevalan 1800-luvulla. Hän teki useita runonkeruumatkoja Suomessa ja suomensukuisten kansojen asuinalueilla. Matkojen tuloksena syntyivät Lönnrotin pääteokset Kalevala ja Kanteletar. Lisäksi hän keräsi outoja sanoja, kasvien nimiä, sananlaskuja ja arvoituksia.

Elias Lönnrot oli aikansa oppineimpia suomalaisia. Hän oli tutkimusmatkailija, mutta myös lääkäri ja tiedemies, suomen kielen kehittäjä ja uudistaja.

Kalevala on innoittanut taiteentekijöitä ja sen pohjalta on syntynyt kuvataidetta, veistoksia, musiikkia, tv-ohjelmia ja näytelmiä. Suomalaisen kulttuurin päivänä voi tutustua kansanrunoilijoiden ja Elias Lönnrotin työn inspiroimaan sana- ja kuvataiteeseen tai luoda uutta.

KALEVALA-KUVAPELI

Kalevala-kuvapelissä on 12 Kalevalan innoittamaa taidekuvaa ja 12 Kalevalan runoa. Pelin ideana on yhdistää kuva ja runo vaikka parityönä. Vastaukset voi katsoa näytöltä tai valkokankaalta.

Vinkki: Vastaus-diat sopivat taiteeseen tutustumiseen myös ilman pelaamista.


KALEVALA-VÄRITYSKUVIA

Kalevala-värityskuvissa on eri taiteilijoiden Kalevala-aiheisia luonnoksia. Niiden pohjalta voi luoda oman näkemyksensä tapahtumista. Värityskuvat on muokattu Kansallisgallerian CC0-kuvista.

Vinkki: Lisää kuvia voi etsiä Kansallisgalleriasta.


KALEVALA-RISTIKKO

Kalevala-ristikossa kysytään Kalevalan henkilöiden nimiä. Vihjeitä on kaksi tasoa. Pitkä vihje on helpompi ja lyhyt vihje vaikeampi.

Vinkki: Kalevalan henkilöihin voi tutustua ennen ristikon tekemistä Kalevalan kankahilla -sivustolla.

 


KALEVALA-SANANSAALISTUS

Sanansaalistus on oivaa ajanvietettä ja aivojumppaa. Tulosta yksi tai useampi tehtävä, jossa runojen sanoista muodostetaan uusia sanoja.


LISÄÄ IDEOITA