Helmikuu

Kuukauden esittely ja materiaalit

 

 

 

Helmikuuhun liittyy monia perinteisiä juhla- ja teemapäiviä. Helmikuussa vietetään kahta kirjallisuuteen liittyvää päivää, Runebergin päivää ja Kalevalan päivää. Helmikuussa on myös muun muassa ystävänpäivä. Helmikuussa abiturientit päättävät koulunsa, ja monet koulut ja päiväkodit seuraavat penkkareiden ja vanhojenpäivien tapahtumia. Perinteet siirtyvät eteenpäin, kun nuoremmat pääsevät seuraamaan vanhempien koululaisten juhlintaa.

Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailu

XR-museon Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailussa oppilas pääsee tutustumaan virtuaalisessa museoympäristössä monenlaisiin teksteihin. 5.-9.-luokkalaisille sopivat tehtävät kehittävät monilukutaitoa.

Dialogitaitajat

Dialogitaitajat -kampanja auttaa kasvattajia tukemaan lasten ja nuorten dialogitaitoja materiaalein ja koulutuksin

Järjestä tarinapaja

Tarinat välittävät tunteitamme, ne kaikille tutut naurut ja itkut, toiveet ja pelot. Jokaisella meillä on tarina kerrottavana ja tarinoissa kohtaamme toisemme. Mitä tarinoita kerrotaan kouluissa?

Kalevalan kankahilla

Kalevala-aiheinen oppimispeli vie nimensä mukaisesti Kalevalan kankahille ja esittelee eepoksen syntyhistoriaa, taustaa, keskeisiä henkilöitä ja tapahtumia.

Kalevalan kulttuurihistoria

Kalevalan kulttuurihistoria -sivuston tarkoituksena on esitellä Kalevalan tulkintoja sekä niiden aatteellisia taustoja ja vaikutteita.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Oletteko te seuraavat Kulttuuriympäristön tekijät? Tervetuloa osallistumaan vuosittain järjestettävään kilpailuun, joka kutsuu lapset ja nuoret esittelemään heille tärkeää kulttuuriperintöä.

Live Lemminkäinen

Live Lemminkäinen -video tuo Kalevalan sankarin mukaansa tempaavan tarinan tähän päivään maailmankuulun Nightwishin musiikin, kiehtovien piirroskuvien ja runojen avulla.

Mediataitoviikko

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko helmikuussa, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.

Penkkarit v. 1949–2007

Ylen Elävä arkisto kurkistaa eri vuosikymmenten penkinpainajaisperinteisiin videotallenteiden kautta.

Ruokatieto: Laskiainen

Ruokatieto.fi-sivusto kertoo, millaisia uskomuksia laskiaiseen ja juhlan perinteisiin ruokiin liittyy.

Sano se saameksi

Vinkit siihen, miten Sano se saameksi -sivustoa voi käyttää hyödyksi oppitunnilla.

Uskontokalenteri

Uskontokalenteri esittelee perinteisten suomalaisten ja luterilaisten juhlapyhien lisäksi islamin, juutalaisuuden sekä katolisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä.

Ystävysten puuhamatka

Ystävysten puuhamatka -tehtävävihkonen käsittelee suvaitsevaisuutta, erilaisuutta, ystävyyttä sekä ympäröivän maailman aiheita varhaiskasvatukseen suunnattujen tehtävien kautta.

 

Helmikuu ennen vanhaan

helmikuu-hiihtaja4Helmikuun nimen arvellaan johtuvan näyttävästä luonnonilmiöstä, jäähelmistä. “Mettä on jäähelmes”, kuuluu vanha lounaissuomalainen sanonta. Vuoden kylmin kuukausi oli ennen vanhaan rakennuspuiden hakkuiden aikaa. Lisäksi valmistettiin erilaisia tarvekaluja, esimerkiksi kalapyydyksiä.

 

Helmikuusta sanottua

Kevät on kova, jos helmikuussa on leutoja ilmoja.

Helmikuulla pitäisi olla hyvin pahat ilmat. Sitten tulee hyvä kevät, kun helmikuu on juonikko, tuiskuttaa ja on paha sää.

- Hyrynsalmi

Vaahtokuu varikset tuopi.

- Sakkola

Lähde: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto