Millaista elämä olisi ilman sähköä? Montaako sähkölaitetta olet tänään käyttänyt?
Sähkö on niin arkinen asia, ettei sen olemassaoloa usein tule edes ajatelleeksi. Silti jokaisella, myös pienimmillä oppilailla, on sähköstä ja sen käytöstä omakohtaista kokemusta. Tekniikan museon Kummituksen keksintökoje -näyttelyyn liittyvässä Sähähtävää sähköä -opetusmateriaalissa sähkön ja tekniikan olemusta, ilmiöitä ja muutosta pohditaan tekemisen ja kokeilemisen kautta.
Yhteistyössä Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan koordinaattori Merike Keslerin sekä Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n kanssa toteutettu Sähähtävää sähköä -opetusmateriaali on tarkoitettu esi- ja alkuopetuksen opettajille, kerhotoiminnan ohjaajille ja varhaiskasvattajille.
Opetusmateriaali tarjoaa vinkkejä käytettäväksi sähkötekniikan tutkimiseen niin Kummituksen keksintökoje -näyttelyssä kuin museon ulkopuolella. Materiaalissa perehdytään sähkön käyttöön arjessa eri aikoina, tekniikan ja infrastruktuurin muutokseen, tuttuun ja tuntemattomaan teknologiaan, sekä laitteiden käyttöön ja kierrätykseen.
Sähähtävää sähköä -materiaalin ydin on teknologia- ja ympäristökasvatus. Monipuolisten tehtävien avulla lapsilla on mahdollisuus kehittää myös matemaattisia taitojaan. Materiaalissa lapsia ohjataan esi- ja alkuopetuksen perusteiden (Opetushallitus, 2014) mukaisesti monipuolisten kokeellisten ja leikillisten menetelmien avulla harjoittelemaan tieteellistä ajattelua havainnoinnin, luokittelemisen, tutkimisen, päättelemisen, ongelmanratkaisun, järjestämisen ja mittaamisen kautta.
Materiaali jakautuu viiteen teemaan, joiden ensimmäinen tehtäväosio on suoraan toteutettavissa Tekniikan museon näyttely-ympäristössä. Museotehtävien lisäksi jokaiseen teemaan kuuluu omassa oppimisympäristössä suoritettavia soveltavia tehtäviä.
Opetusmateriaali on ladattavissa sähköisesti Tekniikan museon verkkosivuilta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.