Kadonneen jäljillä

Verkkosivu (www)

Eikö lähiympäristössänne näy lainkaan historiaa? Ehkä ette vain ole tulleet katsoneeksi oikealla tavalla… Tässä mallissa otetaan mobiilisovellus avuksi ja lähdetään maastoon metsästämään kadonnutta menneisyyttä. Näkymätön pääsee jälleen esiin, jopa valokuvanäyttelyksi asti.

Kadonneen jäljillä on etenkin yläkoululaisille sopiva yhteistyömalli, jossa lähdetään tutkimusretkelle lähialueen menneisyyteen. Uusia, kiinnostavia paikkoja voi löytyä sekä naapurustossa asuville että kauempaa tuleville nuorille.

Pääskytien koulun 9. luokan Arkkitehtuurin ABC -kurssilla toteutettu projekti on oivallinen esimerkki oppimisympäristöjen laajentumisesta sekä rajoja ylittävästä ja osallistavasta pedagogiikasta. Paikallista miljöötä ja yhteisöä sekä mobiiliteknologiaa hyödyntämällä oppilailla oli mahdollisuus tehdä aikamatka historiaan ja saada aikaan näkymättömästä näkyvää.

Malli sopii vuoden 2016 opetussuunnitelmien perusteiden mukaan myös monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin. Olennaista on menneisyyden jälkien dokumentointi ja alueen historian avaaminen muullekin yleisölle kuin omalle ryhmälle.