#TRUST Kulttuurinen kohtaaminen kasvotusten ja mediassa -oppimateriaali on suunnattu monikulttuuriseen kasvatukseen yläkouluille, valmistaville luokille ja nuorisotyöhön
1918. Minä olin siellä. Elämää sodan aikana on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Svenska litteratursällskapet i Finlandin tuottama oppimisaineisto vuoden 1918 tapahtumista.
Lukioille suunnattu verkkomateriaali tarkastelee kuuden Aasian maan esimerkkien valossa, kuinka sellaiset seikat kuten koulutus, naisten asema tai kansainvälinen kauppa vaikuttavat kehitykseen.
Teemakokonaisuus lisää lasten ja nuorten tietoa kestävästä kehityksestä, sekä tukee oppilaiden motivoitumista ja sitoutumista tavoitteiden toteuttamiseen.
Maailmankoulu.fi-sivustolle on koottu toimintaideoita ja linkkejä, joiden kautta Ahtisaari-päivien teemoja voi käsitellä eri-ikäisten lasten ja nuorten kanssa.
Aikamatka arkeen -artikkeli- ja radiosarja tarkastelee ihmisen jokapäiväisen elämää ja arkiaskareiden kautta, miten Suomesta tuli moderni jälkiteollinen Suomi.
Aikamatka arkeen -radiosarjan neljännen osan aiheena on joulunvietto. Ohjelmassa keskustellaan perinteisistä suomalaisista joulunviettotavoista ja niiden muuttumisesta.
Aikamatka arkeen -radiosarjan kuudennen osan aiheena on vapaa-aika ja mökkeily. Sivusto käsittelee vapaa-aikaan ja erityisesti mökkeilyyn liittyviä perinteitä ja niiden muutoksia.
Mediataitoviikon Suomi 100 -materiaalissa tarkastellaan paikan ja ajan muutosta. Ihmisten elinympäristö muuttuu jatkuvasti, ja media tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia tämän kehityskulun ymmärtämiseen.
”Aikamatkalla Suomessa: liikenneväylien tarina” -tarinakartta esittelee Liikenneviraston arvokohteiksi nimeämiä museoteitä, majakoita, siltoja ja kanavia. Mukaan on otettu myös väylämuseot ja museot.
Mediataitoviikkoa vietetään 5.-11.2.2024. Mediataitoviikko tarjoaa joka vuosi paljon uusia materiaaleja mediataitojen kehittämisen tueksi aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti.
Facebook-sivuilla voi keskustella taiteilijoiden kanssa ja seurata tapahtumia noin sadan vuoden takaa, jolloin Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen täyttivät 50 vuotta.
XR-museon Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailussa oppilas pääsee tutustumaan virtuaalisessa museoympäristössä monenlaisiin teksteihin. 5.-9.-luokkalaisille sopivat tehtävät kehittävät monilukutaitoa.
Tällä sivulla on koottuna taidetta, jota voit kokea siellä missä olet. Tämä on mainio tapa orientoitua näyttelykäyntiin tai tutustua näyttelyyn myös kotoa käsin.
Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -näyttelyn on tuottanut hollantilainen Anne Frank House. Näyttely on kiertänyt yli sadassa maassa ja vuodesta 2012 alkaen myös Suomessa.
Opas johdattaa yleistajuisesti arkkitehtuurikasvatukseen, esittelee teeman suhteessa uudistettuun opetussuunnitelmaan ja sisältää helppoja käytännön esimerkkejä.
Archinfo on julkaissut peruskoululaisille tarkoitetut Elämisen laatu -keskustelukortit. Korttien avulla kouluja ympäri Suomen kannustetaan huomioimaan arkkitehtuuri ja muotoilu opetuksessaan.
Avain lasten Ateneumiin on lapsille ja heidän seurassaan kulkeville aikuisille suunnattu museo-opas, joka sisältää tietoa taiteilijoista ja pohdintakysymyksiä teosten äärellä.
Changemaker tuottaa ja tarjoaa monipuolisia vaikuttamiseen liittyviä materiaaleja. Kaikki materiaalit ovat ilmaisia. Materiaalit ovat saatavilla myös pdf-tiedostoina sekä ruotsinkielisinä versioina.
Children of Wartime on 12-18-vuotiaille suunnattu historianoppimista tukeva oppimateriaali, joka käyttää kokemuksellisen oppimisen työvälineinä sarjakuvaa, liveroolipeliä (larp) ja draamaa.
Saamelaiskulttuuria voi aiheena nostaa esille monilla eri oppitunneilla. Aihe sopii käsiteltäväksi niin yhteiskuntaopin ja historian kuin esimerkiksi maantiedon, äidinkielen tai musiikin tunneilla.
Elävän perinnön korttisarja koostuu viidestäkymmenestä aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvästä kuvasta. Mukana on niin sienestystä, saunomista, kalakukkoa kuin kyykääkin.
Mitä on elävä perintö? Mitä sinä olet perinyt? Millaista elävää perintöä Suomessa on? Miten perinteet muuttuvat? Sivustolla pohditaan vastauksia näihin kysymyksiin.
Virtuaalituotteita, jotka tarjoavat ilmaisia ja mielekkäistä taidekokemuksia ja oppimismahdollisuuksia päiväkotien ja koulujen etäopetukseen sekä kotona pysytteleville perheille.
Koulujen elokuvaviikko on 0.–9. luokille suunnattu maksuton elokuvakasvatuksen teemaviikko, jota vietetään jälleen 3.–9.10.2022. Sivusto on käytettävissä maksutta ympäri vuoden.
Lasten satuja Suomesta ja Ugandasta kirjan sadut kerättiin suomalaisen sadutusmenetelmän avulla Emboozi Satusilta -työpajojen aikana, joissa luotiin satusilta suomalaisen ja ugandalaisten välille.
Miten arkeologit ajoittavat esineitä ja arkeologisia kohteita? Miten kielitiede liittyy esihistoriaan? Arkeologi Ilari Aalto vastaa näihin kysymyksiin esihistoriaoppikirjansa ensimmäisessä osassa.
Miten esihistorian periodit kertovat Suomen asuttajista viimeisen 10 000 vuoden ajalta. Ilari Aalto kertoo Suomen esihistoriasta oppikirjansa kolmannessa osassa.
Mitä tiedämme ja mitä luulemme tietävämme esihistorian sukupuolirooleista? Arkeologi Ilari Aalto avaa oppikirjatekstissään genderarkeologista tutkimusta.
Alakouluikäisille oppilaille sopiva työpaja, jossa tutustutaan esineiden kehitykseen ja teknologian mahdollisuuksiin. Vaatii vetäjältä ainakin pientä vanhojen tavaroiden kokoelmaa.
Euroopan unionin julkaiseman värityskirjan avulla 6–10-vuotiaat lapset voivat oppia EU:n pääkaupunkien nimet, lippujen värit ja mielenkiintoisia asioita kustakin jäsenvaltiosta.
Vuosi 2018 on Eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuosi, mikä voisi olla parempi tapa juhlistaa sitä kuin värittää kaikille tuttuja kuvia? Sopii kaikenikäisille!
Fotokela on yläkouluikäisille suunnattu viestintä-, media- ja kuvanlukutaidon oppimateriaali, jossa pohditaan valokuvia moniaineisesti eri näkökulmista.
Gallen-Kallelan valokuvakokoelmasta on julkaistu yli 400 digitoitua valokuvaa vapaaseen käyttöön kouluille ja muille taidekasvatuksesta ja historiasta kiinnostuneille.
Yläkoulu- ja lukioikäisille suunnatulla Globaalin kuluttajan foorumilla tarkastellaan kuluttamisen vaikutuksia ympäristöön sekä ihmisiin ja nostetaan esiin maailmantalouden ongelmakysymyksiä.
Globalis on interaktiivinen tietokanta, joka sisältää maatietoutta, tilastoja inhimillisestä kehityksestä, artikkeleja ajankohtaisista konflikteista sekä tietoa maailman tilasta.
Haltijan kuiskaus -aktiviteettikortit, joiden pedagogisena tavoitteena on herättää kiinnostusta suomalaista luontoa ja vanhoja uskomuksia kohtaan monesta eri näkökulmasta.
Miten toteuttaa monialaista ja yhteisöllistä oppimista uuden opetussuunnitelman hengessä? Millaisia voisivat olla elämykselliset oppimisprojektit? Miten yhdistää maailmanperintökohde oppimiseen?
Seuran historiakerhon vetäjän Anni Halosen kehittämä valokuvabingo vierailuja varten. Anna bingo ennalta oppilaille ja käske ottamaan kuva oikealla hetkellä.
Helsingin kaupunginmuseo tarjoaa eri-ikäisille oppilaille ja opiskelijoille kaupungin elämää esitteleviä opastuksia ja museovierailuihin liittyviä tehtäviä.
Heritage Hubs -hankkeessa suomalaiset, serbialaiset ja espanjalaiset nuoret tutustuivat yhteiseen eurooppalaiseen kulttuuriperintöön ja tekivät videoita heille tärkeästä kulttuuriperinnöstä.